Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ås föreningshus

Höstens andra - och tyvärr sista - kulturlunch i Ås föreningshus gick av stapeln den 11 november och samlade en fulltalig och förväntansfull publik.

 Husmor Barbro hälsade välkommen och bjöd med sina alerta medhjälpare Anne-Marie, Elsa, Linnea och Inger på två olika soppor, hembakat bröd, ostar, frukt samt kaffe och kladdkaka.

Mätta och belåtna fick gästerna sedan höra Örjan Lundqvist berätta om mystiska omständigheter kring Dag Hammarskjölds död i den afrikanska bushen hösten 1961. Talaren inledde med en kort teckning av Hammarskjölds person och berättade bland annat att en del av den framstående diplomatens tankar numera finns inhuggna i stenar utefter Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. 

I sin egenskap av FN:s generalsekreterare fanns Hammarskjöld denna gång i Afrika med uppdrag att medla i den så kallade Kongokrisen mellan Kongo (nuvarande Zaire) och den malmrika provinsen Katanga (nuvarande Shaba). Flera stormakter följde via sina gruvbolag krisen med stort intresse. Hammarskjöld var nu på väg för ett möte med president Tsombe i ett av Transairs plan med svensk besättning. Strax före inflygningen till staden Ndola, där de två skulle träffas, störtade planet - i den officiella förklaringen på grund av ett pilotfel. En teori utpekar en tidsinställd sprängladdning som orsak. 

Hammarskjöld, som inte suttit fastspänd, kastades vid störtningen ur planet och återfanns enligt vittnen med gräs i händerna, vilket tyder på att han krupit ett stycke från det störtade planet. Vid meddelandet om ”olyckan” skyndade den norske generalen Björn Egge till Ndola för att dels ta hand om Hammarskjölds viktiga portfölj, dels besiktiga hans kropp. Han fann då, att portföljen var genomsökt och att ett hål fanns i den dödes panna. När han begärde att få se obduktionsrapporten var detta viktiga dokument ”försvunnet”. 

Den norska historieforskaren Bodil Naerdal, som talaren lärt känna under sina år i Oslo, har mycket strakt engagerat sig i frågan om vad som egentligen hände med flygplanet och med Hammarskjölds stoft. Hon har bland annat haft tillgång till ett foto av den döde, där man tydligt ser, att fotot är retuscherat. Varför? 

2011 har ett halvt sekel gått sedan den dramatiska och även traumatiska händelsen i nuvarande Zambia. Kommer vi någonsin att få veta exakt vad som hände? 

Såväl talare som ”matlaget” avtackades med en varm och välförtjänt applåd. Lyssnare både från Ås och Östersund hoppas på en fortsättning nästa höst.