Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvid Eriksson, Östersund

Arvid är död. Beskedet kom inte oväntat men jag stannade upp. Och mindes tid som svunnit.

Annons

”På Qul i backen skall vi va' varenda fredagskväll”... sången rullade över den vackra festplatsen där alla vi ortens barn var framplockade för att mot en glass inleda familjeprogrammet – det var sent 60-tal. Artisterna hette Hep Stars och Lill-Babs, det var pilkastning och burkstapling och scenprogrammet leddes med van hand av Arvid, ofta i hans gula manchesterkostym.

Arvid hade kommit till Hammarstrand från Alsen, där han hade varit Konsumföreståndare och var under sina mer än 30 år i Hammarstrand en uppskattad målarmästare, och så var det det där med scenjobb. Han var allsångsledare, hade en liten dansorkester och så var han auktionist. Han hade tagit över rollen av Anton Hjelm och Måns i Mankas, munvig och snabb vitsade han och rörde sig på rutinerat vis framför en exalterad stampublik. Han hade en god personkännedom och svängde sig med såväl folk- som ortsnamn. Buden haglade och skämten var snabba och vassa.

Arvid var en periodare på sitt eget vis – ja, inte då det gällde alkohol, där hade han ett livslångt medlemskap i nykterhetsrörelsen utan mera då det gällde vilket intresse som sattes främst.

Arvid samlade hästprylar under en period och veteranbilar under en annan, Buicken av 1936 års modell fraktade många brudpar i den vackra Ragundadalen.

På 90-talet lämnade Arvid Hammarstrand och efter en kort sejour i Föllinge blev han östersundare,flitig kolonilottsodlare under en period och under en lång period dansade han minst tre kvällar i veckan och var en uppskattad kavaljer.

Hyreshuset på Storgatan skötte han länge som det skulle ha varit hans eget.

Arvid var en naturlig medelpunkt i vilken omgivning han än befann sig, en omtyckt sällskapsmänniska.

Sjukdomen kom i omgångar och en fredag i slutet av mars var hans tid ute. Vi är många som med tacksamhet minns Arvid, en medmänniska och vän med mera färg än de flesta andra på sin livspalett.

Mer läsning

Annons