Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artistisk succé i Folkets hus

/
  • Sharon Dyall och Jojje Wadenius gjorde ett framträdande som var stundtals njutbart,men inte något utöver det vanliga.Foto: Joakim RolandssonBarrelhouse Chuck & Trickbag var en av akterna som gjorde Östersunds Bluesfestival till ett lyckat arrangemang.Foto: Joakim Rolandsson
  • Värmlänningarna Evil Emil & The King Kong Cobras från Arvika var bland det mest röjiga på bluesfesten.Foto: Joakim Rolandsson

Trots stenhård konkurrens lyckades Östersunds Bluesfestival locka ut 1 500 personer i helgen. Att festivalen i år låg en månad tidigare verkar inte ha spelat så stor roll för publiktillströmningen. Artistiskt och arrangemangsmässigt var det en succé. Ekonomiskt hade det gärna fått komma ett par hundra till…

Annons

Östersunds Bluesfestival arrangerades i år för tionde året i rad och för tredje året i rad på Folkets hus. Festivalledningen hade i år valt att lägga festivalen en månad tidigare.

– Det kom lite mindre folk i år än i fjol. Men i höst har det varit så stort utbud av nöjen så jag har aldrig varit med om maken, säger bluesgeneralen Tommy Höijd.

– Men vi gjorde en så bra festival som vi kunde göra. Visst hade vi behövt några hundra fler besökare enligt budget men samtidigt har festivalen kostat mindre än budget. Så vi får se på slutsumman till veckan.

Mest besökare kom det på lördagen med drygt 900 besökare. På fredagen var det drygt 600 som kom. Därtill var det fullsatt på eftermiddagens 4'0 Clock-blues.

Tommy Höijd är mycket nöjd med flera av konserterna.

– Torbjörn Risager på fredagen var en riktigt ”ståpäls”-spelning och jag har aldrig suttit ner en spelning från början till slut och njutit så mycket som jag gjorde av Sharon Dyall och Jojje Wadenius & Co på lördagen.

Att Östersunds Bluesfestival i år inte följde sitt mönster och dök upp en månad tidigare var ett sätt att pröva sig fram.

– Förr hade vi vår vecka och då låg inget annat där. Nu skulle till exempel Robban Broberg spela då. Och i år har Östersund redan haft Peter Carlsson med tre fullsatta spelningar, en Beatles-konsert som var utsåld och den här helgen Bob Hund och Barbara Hendricks. Så jag tror inte bytet i tid påverkade så mycket, säger Tommy Höijd.

2009 års festival är avslutad. Det är dags för festivalledningen att samlas och sätta sig ner

Nu vidtar arbetet med att analysera, diskutera och inte minst att fundera på framtiden. Om det ska bli en ny festival nästa år är det för tidigt att bestämma nu.

– Men herregud, vi har gjort det här i tio år. Visst är sannolikheten för att vi fortsätter större än tvärtom. Men inget är bestämt än…

Annons