Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artisterna väljer Johannas smycken

Norrländsk design möter thailändskt hantverk. På lördag föreläser Johanna Nilsson, från Hölje, om Slow Fashion på Tullgatan 6.

Vad har artisterna Laleh, Kajsa Grytt, Cleo, Dennis Lyxén och Adam Tensta gemensamt? Jo, de bär alla smycken av Johanna Nilsson, eller JohannaN som hon kallar sig som designer.

– Mina smycken är unisex och tanken är att de ska representera deras personliga stil. Det finns ingen stylist mellan artisterna och mig, de har på sig smyckena för att de valt det själva. Alla är också kända för att ha stor integritet och att göra sin egen grej, säger Johanna Nilsson, vars kollektioner är inspirerade av den norrländska, uråldriga naturen och har fått namn som "Björk", "Skog" och "Blad". Samtidigt andas de modern, pulserande storstad.

– Jag har inspirerats av det som finns runt omkring mig och har utgått från sådant som jag själv gillar och vill ha, fortsätter Johanna.

Det var för sju år sedan när hon åkte på ett ungdomsutbyte till Thailand som hon fick idén att starta ett eget företag. I landet finns det gott om kreativa entreprenörer och en djupt rotad hantverkstradition, särskilt när det gäller arbeten i mässing. Johanna, som har en bakgrund inom Röda Korsets ungdomsförbund och nätverket Rena Kläder, har alltid varit intresserad av villkoren inom modeindustrin och började tänka på att hon ville skapa något kopplat till hållbar produktion.

– Oftast när man pratar om hållbar produktion så pratar man om det som något som är svårt att göra. Man kan säga att mitt JohannaN föddes ur ett jävlar anamma. Nu, fem år senare, kan jag konstatera att det inte var så svårt som alla sa, men inte heller så lätt som jag först trodde, säger Johanna Nilsson, som ursprungligen kommer från Hölje utanför Lit, men numera bor i Umeå.

I sin nya hemstad utvecklar hon också idéerna och koncepten till sina kollektioner. Därefter får hon hjälp att ta fram dem av en smyckesdesigner i Thailand. Han skissar och hon tycker till längs vägen. Det blir ofta flera möten via Skype. Slutligen tillverkas smyckena hos olika familjeföretag i Bangkok.

På lördag gästar Johanna Tullgatan 6 där hon säljer sina smycken och ska prata om Slow Fashion, som står i kontrast till dagens snabba, kvantitativa shoppingmode och i stället värdesätter eftertanke, personlig stil och kvalitet.

– Man försöker konsumera mindre och välja hållbara alternativ och lokalproducerade saker, säger Johanna och tillägger att hon med föreläsningen också vill inspirera och sprida modelust.

– För många är hållbart mode förknippat med ångest och dåligt samvete. Man får ofta höra hur dåligt arbetarna har det och då kan det ibland vara lättare att blunda och inte göra något alls. Jag tänker tala om hur man kan välja. Det ska ju vara kul att shoppa kläder och det är ännu roligare att shoppa till exempel en mössa när man vet vem som har sytt den.

#Vad har du på gång framöver?

– Jag släpper snart en ny kollektion i samarbete med Adam Tensta. Hans nya skiva kommer i februari och kollektionen kommer efter det.

För ett par veckor sedan syntes Erik Rapp bära Fatta-smycket under "Idol". Halsbandet symboliserar kampen för en ny syn på sex, våldtäkt och lagstiftning och är en del av kampanjen "Fatta" och är framtaget av JohannaN, Jessica Eriksson och Marc Strömberg.

– Det är så häftigt, halsbandet är helt slutsålt och vi drog in 40 000 kronor till kampanjen. Snart kommer ett nytt smycke, säger Johanna.