Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artisten åtalas för massivt droginnehav

Artistens telefon och dator innehöll bevis som pekar på att han sålt narkotika i stor omfattning. Han åtalas nu i Stockholm och riskerar minst två års fängelse.

Annons

Det var i slutet av oktober förra året som polisen kom artisten på spåren. Av en slump dök han upp på en adress som polisen hade under bevakning. Mannen greps vid tillfället och anhölls under två dygn.

– Ingripandet i oktober beror av ett annat ärende, säger Olof Calmvik, som är åklagare i målet. Han dök upp i ett annat polisiärt sammanhang.

I samband med gripandet och anhållandet i oktober togs artistens mobiltelefon och dator i beslag. Det var vid undersökningen av dessa som misstanken om den omfattande försäljningen av narkotikaklassade tabletter uppkom.

– Omfattningen av det hela uppdagades när vi undersökte hans kommunikation, säger Olof Calmvik. De framtagna uppgifterna utgör nu bevisning i ärendet.

Narkotikabeslaget som gjordes hos artisten är omfattande och utgörs till huvuddelen av det narkotikaklassade, smärtstillande läkemedlet Tramadol. Men även andra droger återfanns i hans ägo.

Det artisten misstänks för är följande:

• Hantering av 42 000 Tramadoltabletter.

• Innehav av 248 ecstacytabletter.

• Innehav av cirka 96 gram amfetamin.

• Innehav av 1,2 gram cannabispreparat.

• Innehav av 0,49 gram 4-HO-MET som är ett psykadeliskt preparat.

– Straffvärdet för grovt narkotikabrott som det handlar om här är minst två år, säger åklagaren Olof Calmvik.

Artisten anses av åklagaren ha en central position i fallet, eftersom han har haft lagret med tabletter.

Den misstänkta försäljningen ska ha skett främst över internet, enligt åtalet så ska artisten ha sålt sammanlagt 37 000 tabletter med tramadol i. Försäljningen ska ha skett från början av 2013 fram till det första gripandet i slutet av oktober 2013. Vid gripandet är artisten misstänkt för innehav av de övriga 5000 tabletterna av samma substans som summerar upp till det totala 42 000 tabletter.

Artisten greps för andra gången i slutet av februari och sitter sedan dess häktad. I omgångar har häktningstiden förlängts med den misstänkte artistens medgivande. Anledningen är att polisens förundersökning har dragit ut på tiden.

Datum för rättegången mot artisten är preliminärt satt till 14 maj.

Som LT tidigare rapporterat greps artisten i Stockholm i oktober 2013. I samband med gripandet satt han anhållen i två dagar. Under utredningens gång tillkom nya uppgifter som gjorde att mannen greps igen i februari och har suttit häktad sedan dess.

Artisten nekar till det som åklagaren påstår att han gjort sig skyldig till.