Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artist på tio veckor

/
  • Hanna Ånnegård var i går först ut på scenen med låten ”I don't know how to love him” ur Jesus Christ superstar.
  • Charlotta Andersson och Sara Ivarsson.
  • Det är trångt inne på skolans toalett innan showen börjar. Hanna Ånnegård, Andreas Larsson och Sanna Hestner gör en sista koll i spegeln. Snart ska de möta publiken i aulan. ”Utbildningen har gett mig ett större självförtroende. Nu tar jag emot komplimanger i stället för att avböja dem”, säger Sanna.
  • Artistutbildningen är Sara Träskviks projektarbete på Palmcrantzskolan. Men hon hoppas att hon får hålla en ny kurs på ABF i höst.

Kan man lära sig att bli artist på tio veckor? Det såg i alla fall lovande ut när artistutbildningens elever hade slutshow i Palmcrantzskolans aula på onsdagskvällen.

Annons

Elva elever mellan 14 och 16 år har provat artistvingarna under tio veckor i ABF:s kurslokaler i höst och vinter. I går framförde alla varsitt sångnummer på scenen i Palmcrantzskolans aula. I publiken fanns många kompisar, föräldrar och släktingar.

Hanna Ånnegård inleder showen med låten ”I don't know how to love him” ur musikalen Jesus Christ superstar. Det är inte första gången hon uppträder och särskilt nervös innan är hon inte heller.

– Vi har fått lära oss hur vi ska hantera nervositeten. Man slänger helt enkelt bara bort den, säger hon, men tillägger att nerverna kanske gör sig påminda snart ändå.

Andreas Larsson är den enda killen i gänget. Egentligen är det gitarren som ligger honom närmast hjärtat, men under utbildningen upptäckte han att han har en hyfsad sångröst också.

– Det har absolut varit värt att gå kursen. Jag tycker att det varit mycket lärorikt och nu funderar jag på att ta sång som andrahandsval i skolan. Jag känner mig modig, säger han och ler stolt.

– De är otroligt duktiga. Jag märker hur mycket de har utvecklats på den här tiden och känner mig både stolt och lite spänd, säger läraren Sara Träskvik, som går sista året på musikprogrammet på Palmcrantzskolan och har haft artistutbildningen som projektarbete. Hon har själv erfarenhet från en artistskola i Stockholm i ryggen och det har hon naturligtvis haft stor nytta av i undervisningen. Eleverna har fått jobba mycket med sitt självförtroende både teoretiskt och praktiskt.

– Vi har gjort övningar och lekar som stärker självförtroendet. De har också fått skriva lappar till sig själva med saker de är bra på. Jag har fokuserat mest på det sceniska framträdandet och försökt lära dem att tänka på rörelser och ögonkontakt, säger hon.

I sommar tar Sara Träskvik studenten. I framtiden vill hon gärna arbeta med just artistutbildning. Förhoppningsvis får hon hålla en ny kurs nästa höst på ABF i Östersund. Men hon drömmer också om att själv bli musikalartist.

– Det är höga intagningspoäng på musikalskolorna, men det är det jag siktar mot. Men först ska jag jobba och spara pengar, säger hon.

Mer läsning

Annons