Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artiragazzi lyfter fram den unga konsten

/
 • Det pågår full aktivitet på konstskolan för att allt ska bli färdigt i tid till utställningen på Jamtli. ”Man tycker att man har så lång tid på sig, och så upptäcker man plötsligt att oj, nu är de bara en vecka kvar”, säger Christoffer Svensson.
 • Sprejburkarna används flitigt.
 • Det pågår full aktivitet på konstskolan för att allt ska bli färdigt i tid till utställningen på Jamtli. ”Man tycker att man har så lång tid på sig, och så upptäcker man plötsligt att oj, nu är de bara en vecka kvar”, säger Christoffer Svensson.
 • Simon Eriksson.
 • Anna Norlén.
 • Åtta olika konstnärer, åtta olika stilar. ”Det här blir verkligen en blandad utställning”, säger Jonatan Tenggren,   Anna Norlén och Simon Eriksson. Foto: Håkan Luthman
 • Jonatan Tenggren.
 • Christoffer Svensson.

Man får inte ställa ut på galleri om man inte har ett namn. Men hur skapar man sig ett namn om man inte får ställa ut?
En ung konstnärs stora dilemma, formulerat av fyra medlemmar i nybildade föreningen Artiragazzi.
Föreningen är i sig en lösning på dilemmat.

Annons

Artiragazzi tar nu Jamtlis kafé i besittning och flyttar inte ut förrän i höst.

I sex månader ska ny, ung och spännande konst pryda kaféets väggar.

Det börjar med en samlingsutställning där samtliga åtta medlemmar i Artiragazzi medverkar. Därefter ställer de ut en i taget tills det hela avslutas i samband med Konstens vecka i månadsskiftet september-oktober.

– Jeanette Wahl som är utställningsproducent på Jamtli sa att allt var tillåtet. Att vi skulle göra det ”så konstigt som möjligt”.

– Och lite konstigt blir det nog. Men framför allt annorlunda, säger Christoffer Svensson, Simon Eriksson, Jonatan Tenggren och Anna Norlén.

Vi träffar de fyra på Östersunds konstskola där de alla är förstaårselever. De har varit med i Artiragazzi sedan starten i höstas.

– Vi nappade på en annons från Jämtlands läns konstförening som bjöd in unga konstintresserade till ett möte.

– Det visade sig att de ville bilda en ungdomssektion i föreningen och det tyckte vi var en bra idé.

Från början hade sektionen bara fyra medlemmar, men så småningom har den utökats till åtta.

– Det är vi fyra som går här på konstskolan och så fyra till som pluggar på andra håll, bland annat på Birka och på PC:s estetiska program, säger Christoffer.

Namnet Artiragazzi (som är italienska och betyder ungefär ”konstungar”) antogs med stor majoritet bland många förslag som kom fram vid en brainstorming vid ett av sektionens möten.

Jämtlands läns konstförenings intention med att bilda en ungdomssektion var naturligtvis att försöka åstadkomma en föryngring av medlemsskaran.

– Över huvud taget vill vi försöka locka andra grupper än de som normalt sett är med i konstföreningar, säger konstföreningens ordförande Görel Stephansson.

Hon ser fram emot ett stimulerande utbyte av tankar och idéer mellan gamla och unga och tillägger att årsmötet i fjol bestämde sig för att sänka medlemsavgiften för ungdomar under 24 år till 50 kronor per år så att ingen ska behöva tycka att det är för dyrt att vara med.

De första åtta medlemmarna i ungdomssektionen är alla blivande konstnärer, men det behöver man inte vara för att gå med. Det räcker att man är intresserad av att titta på och lära sig mer om konst.

Simon, Anna, Jonatan och Christoffer tycker det är jätteviktigt att arbeta för att lyfta fram nya, unga konstnärer.

– Tingshuset är en bra lokal där unga får komma fram, men annars tycker vi att det är ganska svårt att få ställa ut här i stan.

Drömmen vore om Artiragazzi kunde starta ett eget galleri för oetablerade konstnärer, säger de. Men sex månader i Jamtlis kafé är en god start. Och dummare är de alltså inte än att de passar på att ställa ut sin egen konst när de har chansen.

Glaskonst, papperstryck, sprejade t-shirts, kroki i akryl och oljepastell på spånplatta... Att räkna upp alla stilar och tekniker som finns med på Artiragazzis första utställning är nästan ogörligt.

Så gå dit och titta själva.

Vernissage på fredag.

Mer läsning

Annons