Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årstider

/
  • Äkta makarna Ebru Ceylan och Nuri Bilge Ceylan spelar mot varandra i ”Årstider”. Foto: Novemberfilm

Bio Regina

Originaltitel: Iklimler

Premiär: 13 november 2009

Med: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kirilmis med flera

Regi: Nuri Bilge Ceylan

Speltid: 1 tim 31 minuter

Censur: 7 år

Annons

Betyg: 3 Han är tillbaka. Tidigare i höst hade ”De tre aporna” premiär på svenska biografer; ett relationsdrama där icke-kommunikationen var diktator.

Nuri Bilge Ceylans ”Årstider” från 2006, bygger på samma tema. Ett par gör slut, känslor finns kvar, det är komplicerat, det är som det är. Och knappt något sägs. Även om Ceylans metod att skildra oss hopplösa människor stundtals är befriande, är hans filmer snarare visuella konstverk än trovärdiga dramer.

Om skådespelarinsatserna i ”De tre aporna” var mediokra, verkar själva skådespelandet i ”Årstider” vara ett bihang, och filmen liknar mer en halvlyckad dokumentär av ett förhållande som kraschar än någonting annat.

Nuri Bilge Ceylan spelar själv huvudrollen, mot sin hustru Ebru Ceylan (även hon filmare), och är mycket upptagen av att ge ”Årstider” ett glasartad, krispigt skimmer där minsta ljud bedövar publikens öron och där tystnaden så att säga får tala för sig själv.

Resultatet blir vackert, bitvis rörande, men detta är en knappast en övertygande film, snarare en uppvisning i perfekt ljus- och ljudsättning.

Mer läsning

Annons