Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årsmötet måste återskapa enighet

Svenskt skidskytte behöver en starkare förbundsstyrelse, en mer lyssnande generalsekreterare och ökat klubbinflytande.

Slutsatsen dras efter vårens turbulens där delar av styrelsen skrev ett öppet brev med många kritiska synpunkter. Förbundsstyrelsen fick sig en känga. Generalsekreteraren likaså, plus att ansvariga för den nya landslagsorganisationen kritiserades för att ha, "slängt damseniorlandslaget på soptippen".

Även från klubbarna mullrades det, som om åskguden Tor vaknat på fel sida. Inte minst för att utvecklingslandslaget skrotades – ett beslut som förbundsledningen sedermera tog tillbaka.

Inför årsmötet i augusti står det klart att störste kritikern Pär Wikström, Mora, inte vill bli omvald i förbundsstyrelsen.

"Beroende på fortsatt delade meningar i styrelsearbetet", konstaterar han utan prut.

Turbulensen är därmed långt ifrån bilagd. Fortfarande pyr det här och där – något som årsmötet måste göra någonting åt.

Pär Wikström lär alltså inte bli kvar i styrelsen, men som tuff budbärare av kritik som byggts på under flera års tid, har han onekligen gjort svenskt skidskytte en stor tjänst.

Återstår att åtgärda de fel och brister som finns. Styrelsen måste bli starkare gentemot förbundet och dess anställda. Inte minst generalsekreteraren Ingemar Arwidson får inte längre tillåtas sköta det här i princip på egen hand.

Han är en stor entusiast. Kan skidskyttet både nationellt och internationellt på sina fem fingrar. Men både informations- och beslutsmässigt tycks det vara så att hans egen styrelse någonstans hamnat på efterkälken.

Nu gör valberedningen vad den kan för att gjuta olja på vågorna. Inför skidskyttekonvent och årsmöte i Sollefteå 22-24 augusti, föreslås tre nya styrelseledamöter. Inte minst nomineringen av Sveaskogs förre vd Gunnar Olofsson, Östersund, är högintressant.

På kort sikt kan årsmötet välja honom till styrelseledamot. På längre sikt till förbundsordförande, vilket vore bra.

Svenskt skidskytte behöver en person med Olofssons erfarenhet och ledaregenskaper.

Inför årsmötet finns dessutom en motion författad av Åke Hjelm, Östersund, om att återinföra skidskytteforum en gång per år. Där klubbar, distrikt, förbundsledning och styrelse ger sig själva möjlighet att utan andra störningsmoment, mötas för att diskutera svenskt skidskyttes framtid.

"Information är svårt, men det här behövs verkligen och inte som nu i samband med andra aktiviteter som årsmöte eller rullskid-SM", menar motionären.

I det har han onekligen en poäng. För under en turbulent vår verkar parterna många gånger ha pratat förbi varandra i stället för med varandra. Ett återinfört skidskytteting kan därför vara ytterligare en väg mot återskapad enighet.