Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsinkomsten för Attendos vd motsvarar livslönen för en undersköterska

Annons

I går fick LT:s läsare en inblick i hur ett privat vårdbolag med höga vinstkrav fungerar. En före detta chef på Attendo berättade hur hon fick instruktioner om att salta räkningar till kommunen och lura särskilt utvalda vårdtagare (ensamma, äldre utan gode män) att betala för tjänster som de aldrig har fått utförda.

Historien stämmer väl med tidigare berättelser från chefer som slutat i bolaget.  

Det är bottenlöst cyniskt. Ett tydligt exempel på vinstjaktens effekter. Plötsligt blir allt tal om vinsten som drivkraft för att höja kvaliteten tomma ord.

Attendos vd och förra regeringens rådgivare i välfärdsfrågor, Henrik Borelius, är högst betald av alla chefer i den skattefinansierade vårdbranschen. Hans samlade årsinkomst under 2016 var 9,2 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär vad en undersköterska tjänar under ett helt arbetsliv.

Bara det är djupt provocerande. Särskilt som Attendos verksamhet nästan helt och hållet finansieras av skattepengar.

Attendos historia är ett enda starkt motargument mot vinster i välfärden. Trots återkommande kritik om underbemanning, vanvård, kommuner som bryter avtal och övertar driften av äldrevård från bolaget, så har företaget varit en vinstmaskin för sina ägare.

Redan 2007 hade Henrik Borelius hunnit tjäna drygt hundra miljoner på två försäljningar av bolaget på kort tid.

2013, när vinstdebatten började göra branschen nervös, plockade Attendos ägare ut en miljard ur bolaget inför en tänkt försäljning.

2015 tjänade Attendo bra på ensamkommande flyktingar, bland annat genom att begära samma pris per boende och natt oavsett hur många som fick dela rum. 

Mitt under brinnande flyktingkris börsnoterades bolaget. Första dagen på börsen steg aktien med 40 procent och gjorde Henrik Borelius 137 miljoner rikare. Ett år efter börsintroduktionen hade värdet på fem av koncernchefernas egna aktier ökat med nära en miljard.

Sju stora välfärdsbolag har börsnoterats de senaste åren. I samtliga fall har det inneburit kraftigt höjda vd-löner och styrelsearvoden. Henrik Borelius samlade ersättningar steg med 37 procent mellan 2014 och 2016. Styrelseordföranden i Attendo, Erik Lautmanns arvode höjdes från 675 000 till 950 000 under samma tid.

Klyftan mellan toppskiktet och undersköterskan som hastar fram på Frösöns gator för att hinna med nästa besök kan nästan inte bli större. En årsinkomst mot en livsinkomst.

I maj avgår Henrik Borelius som vd. Aktiekursen sjönk kraftigt när han aviserade sitt beslut. Tidningen Privata Affärers börsanalytiker hade förståelse för att aktiemarknaden ”reagerade med viss bestörtning”. Borelius har ju varit med under ”bolagets fina resa” till ett börsvärde på 14 miljarder.

Ersättaren ska tillträda i maj. En vårdskandal kommer olägligt, och en sådan är det som LT nu avslöjar.

I vår lägger regeringen en proposition om att begränsa vinster i omsorgsbolag. En sjuprocentig gräns skulle skrämma bort riskkapitalisterna, men göra det möjligt för mindre vårdföretagare att fortsätta.

En tydlig majoritet av svenska folket vill ha en vinstbegränsning, men i riksdagen finns ingen majoritet. Välfärdslobbyns inflytande över politikerna är stark.

För varje avslöjande om vanvård och privata miljardklipp blir det svårare att försvara obegränsade vinstuttag i välfärden. Men lita på att försvaret fortsätter.

Läs mer ur LT:s Attendo-granskning

[+] Attendo svarar om bonus: "Vi kommenterar inte enskilda avtal"

[+] Hemligt dokument avslöjar – Attendo ger bonus till chefer som lyckas kapa kostnaderna

[+] Siv Persson om hemtjänsten: "De är stressade och hinner aldrig hjälpa mig"

[+] Starka reaktioner från kommunen efter uppgifterna kring Attendo - "Det är fruktansvärt"

[+] Attendos regionchef: ”Ser ingen anledning till att vi ska besvara anonyma anklagelser”

[+] Före detta chef: ”Attendo skickar in bluffakturor till kommunen”

[+] Östersunds kommun stoppade Attendo från att ta uppdrag

[+] LT:s granskning visar – Attendo fakturerar fler timmar än kommunens egen verksamhet

Annons