Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arsenik och hundraåriga träklot i Persåsen

Hos Wikners i Persåsen ställer flera konsthantverkare och konstnärer ut i sommar. Linda Petersson åker dit och möter verk av silversmeden Sigrid Ingela Blom, konstsmide av Peter Hedman, måleri av Lucy Pettersson och Ingrid Roth samt träskulpturer av Leif Wikner.

Sigrid Ingela Blom

"Arsenik och gamla spetsar" heter den delen av utställningen som rymmer silveralster av Sigrid Ingela Blom. Bloms verk är inspirerade av hantverk som man kan hitta på loppisar. De handarbetade tingen på hyllorna kanske inte värderas så högt av betraktaren. I Bloms installationer hyllas kvinnokraft. Kanske försöker hon hitta sin egen placering i sammanhanget? En brudkrona och synålar visas tillsammans med en hög med arsenik? Eller är det potatismjöl? Är det en uppgörelse med samhällsnormer? Eller en kommentar till ett samhälle där hantverkskunnande och den långsamma processen tyvärr inte värdesätts? Verken andas en mystisk glorifiering av en gammal tid? Mina frågor är många men några givna svar finns inte. Det här är en öppen och fantasieggande installation som väcker många tankar. Hennes verk är hemtrevliga men arseniken ligger där i montrarna som smog och påminner om något mörkt och förbjudet som tränger in i den snirkliga silverspetsen.

Lucy Pettersson

Lucy Petterssons verk visas i en korridor som svänger för att mynna ut i ett större rum där flera verk tar vid. Måleriet påminner om det jag sett tidigare av henne med färgstarka landskap och människor men de snabba upplösta konturerna har nu blivit mera diffusa med streck och linjer.

Ingrid Roth

Ingrid Roth har ett rum där många av hennes verk visas på Persåsen året om. Nu visas hennes målningar tillsammans med Peter Hedmans skulpturer. De nya målningarna har alla målats på Svalbard dit Roth ofta reser för att hittat inspiration till nya bilder. Målningarna har en enkel form i svala blå och lila nyanser. De har inte det vanligt vimlande med skeva proportioner. Målningarna är enkla, strama och kontemplativa. Kanske det är ett nytt spår? Rummet där verken ställs ut är mera som en korridor vilket gör det ganska komplicerat som utställningsrum. Glasmontrar med information om Wikners i Persåsen i kombination med den långsmala formen gör att man inte kan backa och gå runt. Det är svårt att förhålla sig och se verken separat, i stället tar konstverken ut varandra.

Peter Hedman

Peter Hedmans skulpturer har ett naivt uttryck. En figur håller i en drake. En annan omfamnar en sten. Den långsmala kroppen tillsammans med de sköra benen och den grova bålen ger gestalten en svaghet. Kanske handlar det om tyngd, smärta, sorg och olika prövningar som figurerna utsätts för genom att kopplas ihop med stenar av olika karaktär.

Leif Wikner

Leif Wikner har det största utställningsrummet på Persåsen. Där visas hans passion, eller kanske religion (?) – hans intresse för materialet trä. Det är träknölar som svarvats till klot. Det första gjorde han efter 11 september 2001. Wikner har hittat träknölarna som kan vara flera hundra år gamla och rensat bort det murkna för att svarva upp en form. De visas också på foton avfotograferade ute i naturen. Leif berättar att han genom att belysa med lampor och göra kloten snurrande vill försätta betraktaren i ett meditativt tillstånd. Ljuset faller genom det spruckna i klotets mitt och skapar skuggfigurer på fotona som är placerade intill. Wikner har skapat ett eget universum där jordklotet är av trä och livets mysterium gestaltas av vita och svarta träägg placerade i klotens mitt. En andlig utställning som väcker existentiella tankar.

Fotnot:

Utställningarna visas till och med 31 augusti.