Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangörsstöd fryser inne

Estrad norrs projekt Hörbart, som stöttar lokala konsertarrangörer, kommer inte att dela ut några pengar inför årets höstsäsong. Bidragen stryks med anledning av de senaste sparkraven från landstinget.

Annons

– Häromveckan fick vi ’besked om att länskulturen ska spara ytterligare en miljon kronor än vad som tidigare sagts, och då bestämde vi oss för att dra in på Hörbart, säger Anders Nilsson, producent på Estrad norr.

– Detta är ju sådant som ligger utanför den ordinarie verksamheten, och vi tyckte det var bättre att spara här än på våra egna produktioner.

Totalt handlar det om 230 000 kronor som hade avsatts för att stötta arrangerande musikföreningar, körer och orkestrar och ge dem större möjligheter att anordna konserttillfällen.

Ansökningstiden hade gått ut och en preliminär fördelning hade redan gjorts när projektpengarna drogs in.

– Vi hade fått in 65 ansökningar och planerat att stötta cirka 40 konserttillfällen, säger Monica Bergander, också producent på Estrad norr.

Hon beklagar att man blev tvungen att dra in på Hörbart, men förklarar samtidigt att det mesta av Estrad Norrs övriga verksamhet i höst redan var bokad och klar så att det inte gick att spara där.

Hon berättar också att Hörbart har existerat i tre år och att intresset för att vara med och dela på pengarna stadigt har ökat i takt med att projektet blivit mera känt.

Men att höstens pengar dras in, betyder det att de sökande arrangörerna inte kan genomföra sina planerade konserter, tror du?

– En del kan säkert hitta andra vägar eller dra ner på ambitionerna för sitt evenemang en del, men vissa får nog ställa in. Vilket naturligtvis är jättetråkigt.

Tror du att detta är det definitiva slutet för Hörbart, eller har ni råd att ta upp det igen till nästa säsong?

– Det vågar jag inte sia om.

Mer läsning

Annons