Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Sköld

/

Arne Sköld har hastigt avlidit i en ålder av 75 år och 8 månader.

Annons

Arne föddes i byn Böle i Frösö församling. Han växte upp tillsammans med sin syster Sigrid. Han gick i Böle skola och konfirmerades i Frösö kyrka.

Efter skoltiden började Arne som springpojke på Fresks affär i Östersund. Denna tjänst blev början till hans affärsbana. Fotointresset började vidgas hos Foto Melander i Östersund. Det visade sig rätt snart att han hade påtaglig fallenhet för fotografyrket. Han flyttade därefter till Örebro och arbetade på en fotofirma.

Då det blev dags för militärtjänst återvände han till Östersund och I 5. Därefter till Hässleholm som sjukvårdsunderofficer. Efter detta började Arne på Ebo-foto i Bräcke, fortsatte till Kungsfoto i Ånge och tjänstgjorde där som laboratoriechef.

År 1958 köpte Arne fotofirma i Sveg. Samma år gifte han sig med Anne-Marie Olofsson från Umeå. Tillsammans arbetade makarna Sköld i fotofirman. Arne utvecklade även två firmor i Mora och Filipstad. Rörelsen utvecklades även med ett färglaboratorium och ny maskinell utrustning.

Sköld var med i styrelsen för Fotografernas förbund och belönades med guldmedalj för värdefulla insatser.

Redan vid 12 års ålder engagerade Arne sig i IOGT. Han fick redan från början olika förtroendeuppdrag. I Logen 277 Breidablick var han aktiv tills han flyttade över sitt medlemskap till Logen 507 Sverre i Sveg. Fick naturligtvis uppdrag även där, bland annat som logetemplare. För sitt engagemang inom nykterhetsrörelsen fick makarna Sköld guldplaketter 2008 av IOGT-NTO.

På Sällsjögården har Arne under många år lagt ner ett ovärderligt arbete på ett mycket förtjänstfullt sätt. Som ordförande för Östersunds godtemplares byggnads AB har hans mångfacetterade kunnande kommit väl till pass.

Ovanstående är endast ett litet axplock av allt arbete som Arne arbetat inom nykterhetsrörelsen under sitt 64-åriga långa medlemskap. Förutom vad som redan skrivits är det också angeläget att påminna om hans noggranna skötsel av ett flertal egna fastigheter. Vid botanisering i familjens bokhylla kan man lätt konstatera att ett brett och mångfacetterat intresse och kunnande återspeglas.

Arne sörjs och saknas av maka, syster, övriga släktingar och många vänner.

Mer läsning

Annons