Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne Nordberg

Arne Nordberg, Östersund, har avlidit i en ålder av 85 år.

Han föddes i Rissna, Sundsjö socken i en jordbrukarfamilj som nummer två av sex syskon. Han fick tidigt börja hjälpa till med gårdens sysslor och det blev timmerkörning och flottning innan han gick Torsta lantmannaskola och Birka folkhögskola. Han började vid Skogsvårdsstyrelsen men sökte över till lantmäteriet där han utbildade sig i Stockholm till lantmäteriingenjör och efter kompletterande studier blev lantmätare. Han var även anställd vid Statens lantmäteriverk i Stockholm under en fyraårsperiod.  

Arne var utåtriktad och starkt samhällsintresserad och erhöll många uppdrag inom nämnder och styrelser i Östersunds kommun under åren 1967-1982. Han var bland annat ordförande i kulturnämnden och byggnadsnämnden, uppdrag i Kommunförbundets länsavdelning och Svenska kommunförbundet i Stockholm. Han ingick i Försvarets förvaltningsskola styrelse, lantmäteriingenjörernas styrelse och länsstyrelsens styrelse.

Han blev kommunalråd, som centerns oppositionsråd i Östersund, under perioden 1977–1981. Han återgick till lantmäteriet men kvarstod som landstingsman. Han arbetade sedan som biträdande överlantmätare i Jämtlands län fram till sin pensionering. 

Hans fritidsintressen var många. Han var lyriker och både skrev och läste dikt, var teaterintresserad och spelade huvudrollen i Arnljotspelen under åren 1963-1970. Han var fritidshusbyggare, älgjägare, fiskare och knivsamlare. 

Sin blivande hustru Ulla träffade han inom lantmäteriet. De gifte sig 1952 och bodde på Frösön i åtta år för att 1960 flytta in i nybyggt hus i Östersund, där Ulla bor kvar. Barnbarnen har Arne älskat högt och rent och det har varit synnerligen besvarat. En av småkillarna i Värmland tog cykeln en dag för att trampa till farfar. Han kom ganska långt innan hungern och storebror hann ifatt. Och ”småflickorna” har varit hans ögonstenar. 

Arne har haft stora kroppskrafter och stor arbetslust som han har använt till att bygga upp ett sommarställe i Mjälaviken på Rödön och en sportstuga i Arådalen. Särskilt sommarstället på Rödön har älskats av oss alla. Där byggde han hus, högg ved och odlade. Alla som kom var välkomna. Här tillbringade Ulla och han de flesta sommarsemestrarna medan resor företogs på övrig ledig tid. Ingenting fick dock hindra älgjakten. Jaktstuga ordnade han i Hallviken i Strömsund.

Han deltog gärna i olika föreningar och sällskap och var Stormästare inom ordenssällskapet Jämtlands gille ett antal år fram tills han drabbades av ohälsa 1997. Han var kyrkligt intresserad och var revisor i kyrkofullmäktige en tid och en flitig gudstjänstbesökare så länge krafterna stod bi. 

Arne var ”klippan” i familjen som vi alltid kunde lita på. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Vi som närmast sörjer och saknar honom är hustru Ulla, sönerna Hans och Lars och barnbarnen Jenny, Anna, Eva, Hans-Erik och Nils.

Familjen