Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Gärdegård

/

Hemmansägare Arne Gärdegård, Orrviken, har lugnt och stilla somnat in omgiven av barn och barnbarn.

Annons

Arne var yngst i en skara av sju syskon. När han var i 20-årsåldern gick hans far bort och han övertog då släktgården tillsammans med en äldre bror.

Arne gifte sig 1951 med sin Kerstin och har sedan haft förmånen att få leva med henne hela sitt liv.

Gården innefattade ett jordbruk som Arne fortsatte att driva under många år, trots att han egentligen var alldeles för mycket av en konstnärssjäl för att det skulle passa honom särskilt väl.

Han drev också ett mind- re sågverk och hyvleri, samt byggde ett 40-tal sportstugor eftersom han var intresserad av att snickra.

Det som var Arnes stora intresse i livet var sång och musik. Allra bäst trivdes han när han var omgiven av vänner och man spelade och sjöng. Själv spelade han fiol, bland annat i Sunne spelmanslag. Han var också med i Sunne kyrkokör ända sedan ungdomsåren.

När sonen tog över sågen gick Arne i pension, men hade kvar sin snickarbod och fanns alltid tillgänglig med sitt oerhörda kunnande och sin iver att hjälpa till.

Lusten att skapa hade dock inte sinat, så vid 75 års ålder gick han en fiolbyggarkurs och under de följande åren hann han bygga inte mindre än tio fioler.

Det vi ändå kommer att minnas mest är den omtanke han alltid visade och den gästvänlige humorist han var. Det är många som har gästat Arnes hem och hans snickarbod och lyssnat på alla de roliga historier och anekdoter han hade på lager.

De sista åren drabbades Arne av sjukdom, men det goda humöret sviktade aldrig. Med hjälp och god omvårdnad av Orrvikens hemtjänst kunde Arne stanna i sitt hem och de sista svåra dygnen blev ändå till ett ljust minne tack vare personalen på Östersunds sjukhus.

Familjen

Mer läsning

Annons