Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne Funseth

Vår älskade fantastiska pappa Arne Funseth lämnade oss och jordelivet på sin 96-årsdag när solen stod som högst.

Han tillhörde den generation vars slit och hårda arbete förde Sverige från fattigdom till välfärd.

Arne föddes den 4 augusti 1914 som äldsta barn till Minnie och Jakob Funseth i Strömsund, med tiden fick han tre systrar och tre bröder. Arne blev deras stöttepelare under de svåra åren på 30-talet då han bidrog till försörjningen.

I ungdomsåren gick Arne i lära hos en trädgårdsmästare i Göteborg, kunskaper han omsatte i egen trädgård!

Kärleken till naturen fick honom att återvända till skogen som han tyckte var den bästa av arbetsplatser. Där arbetade han från 10 års ålder till 60! På den tiden använde man såg och yxa, ett hårt slit men han var urstark och tänjde gränsen för vad kroppen tålde. Han sa ofta ”man ska arbeta så man får blodsmak i munnen”. Arne använde aldrig motorsåg då han inte tålde avgaserna efter en kolosförgiftning i kolugnarna, men högg ändå lika mycket som arbetskamraterna som hade motorsåg.

Pappa gjorde allt arbete snabbt och noggrant och var känd som en osedvanligt duktig och ansvarsfull person.

Under kriget låg han i beredskap vid norska gränsen samt arbetade i kolugnarna i Fågelberget.

Arne gifte sig 1946 med Hillevi från Fågelberget som han byggde ett hem med. De gav oss en trygg och kärleksfull uppväxt, vi lärde oss att visa hänsyn, ta ansvar och älska naturen. Vi har underbara minnen från otaliga skogs- och fjällturer. I synen på naturen och livet var pappa inspirerad av indianerna och hade ingenting till övers för det moderna skogsbruket och rovdrift på naturen.

Ett av hans stora intressen var mineraler och stenar. Han var en kunnig amatörgeolog som deltog i Mineraljakten varje år och fick pris vid flera tillfällen. Han intresserade sig tidigt för en sund livsstil och fann inspiration i frisksport och yoga. Arne var en duktig skidåkare och simmare och tog samtliga simmagistrar med prov i Vattudalen. Han ansåg att det var viktigt att hålla sin kropp i trim och styrketränade hela livet ut.

Pappa älskade att dansa och var en skicklig dansör som kunde allt från hambo till tango.

Mamma gick bort 1999 och pappa skötte henne under de sista tre åren av hennes liv med ett minimum av stöd från samhället.

Livsglädje, envishet, stark fysik och en positiv livssyn gjorde hans liv rikt ända till slutet. De sista åren bodde han på Forsgården i Gäddede efter ett lårbensbrott, med träning kom han igen och även om han inte kunde dansa som förr, så dansade han med rullatorn och var en inspirationskälla för alla! Arne var en omtänksam person som spred glädje och trygghet omkring sig.

Vi är tacksamma för allt pappa givit oss. Vi saknar honom oändligt men bär det ljusa minnet av honom i våra hjärtan!

Agneta och Barbro