Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla sänker mjölkpriset till bönderna

Arla sänker mjölkpriset till bönderna med drygt tio öre. Oväntad stor mjölkproduktion på Nya Zeeland och i Europa är den främsta anledningen.

– Jag är överraskad och orolig, säger Håkan Nilsson, mjölkbonde i Ås.

Det var på Arlas möte i Halmstad förra veckan som nyheten om att mjölpriset sänks för medlemmarna presenterades. Och trots att Håkan Nilsson även är Arlas representant i Jämtland var det oväntat även för honom.

Bakgrunden är alltså att det finns ett överskott av mjölk i Europa, Nya Zeeland och i USA tack vare bättre förutsättningar och bättre väder.

– För två år sedan var det läget det omvända, då fanns det för lite mjölk, säger Håkan Nilsson som stämt träff med LT hos Frösöns ende mjölkbonde Sven- Erik Eriksson i Vagle tillsammans med sin danske vän och mentor Sören Damsbo från Jylland.

De är alla förvånade prissänkningen och säger att inga mejerier hade förutspått detta men hoppas att priset följer Arlas prognoser och går upp senare under hösten.

– Det känns konstigt att vi i Jämtland är beroende och en del av världsmarknaden. Förr hade vi en inhemsk marknad, säger Håkan Nilsson som själv liksom övriga kollegor nu förlorar intäkter på sin mjölproduktion för varje dag som går. Det gör även hans danske vän Sören Damsbo som liksom Håkan har runt 70 mjölkkor.

– Priset går upp och ner mer nu än tidigare. Konsekvenserna på sikt är att jag är rädd att mjölkproduktionen läggs till exempelvis Tyskland eftersom de har lägre omkostnader där, säger han.

Ett förslag som eventuellt kan gå igenom i EU 2014-2015 är det om att ta bort kvoterna för hur mycket mjölk som ska produceras.

– Man ser en tendens i Europa. I Sverige ligger vi långt under kvoten, säger Håkan Nilsson.

Sven-Erik Eriksson med sina 120 mjölkkor säger:

– Jag får ta mig en funderare på hur jag ska göra, om jag ska expander eller inte. Det kostar ju en hel del att bygga också, säger han.

Både Håkan Nilsson och Sven-Erik Eriksson är dock nöjda med Arla och har tilltro till den fusion som innebär att Arla ökar ägarskapet i Tyskland och England.

– Det känns säkert att Arla är så pass stort och möjligheter att vara med på marknaden. Man måste vara stor för att tillgodose kunderna, säger Håkan Nilsson.