Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivens dag lockar till historiska upptäckter

/
  • Upphovet till föreningen Meja är att några kvinnor träffades och började prata om behovet av ett forum för att lyfta fram kvinnor ur den jämtländska historien. Det var våren 2005. När verksamheten växte bildades föreningen, i maj 2007.
  • Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

Meja fanns på plats på Landsarkivet i Östersund på lördagen. Det är en relativt nystartad förening för kvinnohistoria och genusforskning.

Annons
- Kvinnors liv berättas inte så ofta från förr. Ofta hänvisas till kvinnorna genom männen, säger Gunilla Nilsson Edler, som är kassör i föreningen.
En uppgift föreningen arbetar med är att beskriva kvinnoliv i ord och bild och att det i framtiden ska bli sökbart i en databas. Föreningens aktiva har börjat med att fylla i formulär om kvinnor, deras personuppgifter och framförallt levnadsbeskrivning.
Kvinnor stod länge helt i skuggan av sina män och det märks i det historiska materialet.
Ett exempel på det är att på många äldre gravar står till exempel: Här vilar Erik Eriksson och HKH, det sista betyder "hans kära hustru", det kan också stå bara HH, "hans hustru". Hustrun har inte ens sitt namn på gravstenen.
- Kvinnor som blev änkor blev myndiga och ofta gifte de inte om sig igen för då skulle de förlora det, säger Gunilla Nilsson Edler.
Fredagen och lördagen var arkivens natt och dag i Östersund. Det är ett nordiskt evenemang som äger rum varje år, andra helgen i november. Det var av den anledningen föreningen Meja passade på att visa upp sig.
Jamtlis arkiv och Landsarkivet, med föreningsarkivet, höll öppet hus.
- Temat i år är 1970 - och 1980-talen, berättar Kerstin Ellert, arkivarie och antikvarie.
De har lagt in dataspel från de årtiondena som besökarna kunde spela på. Också brädspel från den tiden finns.
En del av Jamlis arkivs bilder ligger sedan en tid tillbaka ute på internet i en sökbar databas.
- Vi har sammanlagt 90 000 bilder utlagda men vi har drygt nio miljoner i arkivet. Därför är det värt att komma hit och titta, säger Kerstin Ellert.
Thea och Bertil Ljungkvist sitter och tittar på gamla bilder från Ammer, Ragunda.
- Jag är född där och här bodde jag, säger Thea Ljungkvist, och pekar på en av bilderna.
De hade vägarna förbi Jamtli arkiv på lördagen.
- Vi har faktiskt aldrig varit hit men var på museet idag (läs lördag) och såg att det var öppet här så då gick vi in, säger Bertil Ljungkvist.
Personalen letade fram en låda med bilder från Ammer och en pärm med dokumentation från en byggnadsinventering som gjordes på 1970-talet.
Annons