Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkitekten glömde att rita in hissar i Fagerskrapan

Ett rejält bakslag har drabbat uppförandet av Fagerskrapan i Fagerbacken.

Nyligen upptäcktes att arkitekten glömt att rita in hissar i byggnaden.

Trots upptäckten fortskrider arbetet i den 16 våningar höga byggnaden. Var misstaget har begåtts är redan klarlagt.

– Det är självklart att hissar var en detalj som fanns med redan på planeringsstadiet, det är helt enkelt så att arkitekten glömt bort just den detaljen, säger Tord Andnor, styrelseordförande för Östersundshem.

Alla materialtransporter upp i huset har hittills skett genom två provisoriska hissar som löper utvändigt längs byggnaden, så något behov av invändiga hissar har inte funnits - och heller inte saknats.

Bygget inspekteras två gånger i månaden för att hitta eventuella fel och brister och det var först under en av besiktningarna i slutet av förra veckan som en inspektör noterade att byggnaden saknar hissar och protokollförde detta. När Tord Andnor fick se protokollet trodde han inte det var sant.

– Det verkade helt osannolikt men så här kan det bli när den mänskliga faktorn är involverad. Även arkitekter kan missa saker. Det blev ju lite tokigt att det var just hissarna som glömdes i det här höga huset men det är sådant som sker, säger Tord Andnor.

Nu pågår diskussioner för fullt om hur detta ska lösas rent praktiskt men det verkar inte som om hyresgästerna kommer att behöva lida någon skada av detta.

– Skanska har lovat att huset ska vara klart till den första december som det är tänkt, med hissar. Om det inte blir klart riktigt fram till dess, utan några veckor senare så finns ju alltid alternativet med trapporna. Det är väl bara vissa stora möbler som det kan bli problem med, säger Tord Andnor.