Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arga hockeyfiender möts igen

/

Stefan Düsing, Jens Lissel och Johan Ahlgren vänder hem.
Markus Åkerblom och Jens Nordin gör comeback.
Alla vill vara med när ÖIK och Brunflo drabbar samman på isen – igen.

Annons

Klanghallen står värd för prestigeladdad nostalgihockey när ÖIK och Brunflo matchar två klassiska generationer mot varandra på lördag.

Och – som sagt:

Det minsta problemet var att ragga spelare.

– Det märktes när vi ringde runt att några spelare oroat sig för att vi inte skulle komma ihåg dem, säger Kjell-Åke Andersson, som skissat på projektet ihop med Peter Westin och Kurre Åkerblom.

Totalt 68 spelare gör upp om äran i två matcher, i det äldre gardet märks bland andra ”Clarra” Johansson, Kalle Alander och Janne Wiklund – forwarden som gjorde 242 poäng för ÖIK mellan 1983/1984 och 1996/1997.

I Brunflos lag för spelare under 40 år hittar vi Jens Nordin, som trots 483 matcher i karriären faktiskt aldrig mött ÖIK i ett hockeyderby tidigare:

– Nej, det blir första gången. Men däremot har jag mött Brunflo med ÖIK. Och så Jämtland Hockey med Brunflo, säger Jens som i dag tränar ÖIK/Brunflos juniorer födda 1996/1997.

Vad är ditt tydligaste derbyminne?

– Att det alltid var fulla hus, både i stan och i Brunflo. Sedan haussade vi väl upp det med några intriger i media också, bland annat mellan mig och ”Kjella”. Det var mest ett spel för gallerierna, men vi drog nog några hundra åskådare extra.

Före detta ÖIK-backen Stefan Düsing, som åker upp från Stockholm enbart för att spela matchen på lördag, har liknande minnesbilder:

– Nordin minns man ju, helt klart. Egentligen alla i Brunflos lag, när jag hör laguppställningen. Det var ju derbyna man såg fram emot hela tiden, att åka till Njurunda var väl inte lika roligt, säger han.

När stod du på skridskor senast?

– Jadu, det måste ha varit Kiruna hemma...för två år sedan. Men jag åkte faktiskt skridskor själv på Zinkensdamm för några veckor sedan. Det är väl det jag har i benen inför den här matchen, säger Stefan Düsing, numera socialsekreterare i Botkyrka kommun.

Han är faktiskt inte den som reser längst för att medverka. Johan Ahlgren tar sats ända från Malmö och förstärker Brunflos lag. Dessutom hämtar ÖIK hem gamle skyttekungen Jens Lissel för en dag.

– Vi hoppas det, men eventuellt måste han till Milano med jobbet, säger Kjell-Åke Andersson.

Mer läsning

Annons