Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Stjärnfall samlar till kvinnojouren

Om drygt en vecka tar Jack Vreeswijk, Kempff, Skogen och Olofsson, Velvet Insane, Erika och Sofia och Ewert Ljusberg ton mot kvinnovåldet.
– Det kändes självklart att ställa upp när Jesper ringde, säger Ewert Ljusberg.

Stjärnfall har blivit något av ett återkommande inslag i höstmörkret där varje insamlad krona oavkortat går till en ny organisation. De två tidigare galorna har gett ett bra tillskott till Barncancerfonden och Hjärt- och lungfonden.

Och i år går pengarna till Kvinnojouren i Östersund.

– Syftet med Stjärnfall är att lyfta och belysa ett nytt ämne som är aktuellt. Jag blir otroligt illa berörd av allt som händer kvinnor på festivaler, ute på krogar, barer och bakom låsta dörrar. Det är sjukt att det år 2016 måste vara så här, säger Jesper Lindgren.

Årets gala blir betydligt mer avskalad med fokus på det akustiska och visbetonade.

– Jag ville testa en ny form och jag tyckte det passade temat. Första året hade vi betoning på lokala artister, andra året var rockbaserat. Det enda elektrifierade inslaget i år står vi i Velvet Insane för, säger Jesper Lindgren, gitarrist i gruppen som i höst turnerat i New York bland annat.

För Ewert Ljusberg var det en självklarhet att ställa upp bakom kvällens tema.

– Jag kände att jag absolut ville vara med. Mäns våld mot kvinnor är ett väldigt stort problem i vårt samhälle. Det handlar inte om att de älskar sin kvinna, utan att de vill äga henne. Männen uppträder inte som vuxna män, de är inte män alls utan väldigt osäkra med ett osunt förhållande till kvinnor.

Ewert Ljusberg påpekar också att vi alla måste få kvinnor att våga anmäla när de blir misshandlade.

– Det är samhällets plikt att skydda dessa kvinnor. Det är inte offren som ska skuldbeläggas och tvingas flytta, säger han upprört.

– Som kille känner man skam och vanmakt. Det känns som om våldet mot kvinnor har eskalerat och att man måste göra något för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, säger Jack Vreeswijk.

Helena Lassen är kvinnofridssamordnare vid Kvinnojouren i Östersund och hon tycker det är fantastiskt att Stjärnfall i år valt att uppmärksamma våldet mot kvinnor. Kvinnojouren kommer att vara på plats under kvällen och dela ut broschyrer till intresserade på Gamla teatern.

– Galan sätter fokus och ger uppmärksamhet åt något viktigt. Vi får chansen att nå ut till en massa människor som kanske annars inte skulle få del av vår information, säger hon.

Alla insamlade pengar kommer att gå direkt till Gunhilds fond, en fond som startades till minne av en kvinna som dödats av en närstående man.

– Bidrag från fonden går till kvinnor som vi har kontinuerlig kontakt med. Det kan handla om att ge pengar till ett titthål på en ytterdörr, byte till lås eller ge ett litet bidrag till ett barn som då kan åka med skolan på en skidutflykt. En del kvinnor har ingenting eftersom de flytt från hemmet och då kan de få pengar till möbler och annat. Vi gav nyligen pengar till flyttstäd, så att kvinnan slapp återvända till den lägenhet hon tvingats flytta från.