Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets sista fullmäktige och ett bakslag för regeringen

Nej, den politiska oppositionen i Östersund lyckades inte sätta stopp för kommunens investeringsplan vid gårdagens fullmäktige. Nu återstår väl att sätta hoppet till den speciella ört som växer på Stadsdel norr och som man inte flyttar på i första taget. Som LT berättade i går är Skogsnyckeln en särskilt skyddad växt som det krävs dispens för att avlägsna.

Tidigare har det hetat att arenan är för dyr och kommer att bli felplacerad. Nu sägs att oklarheterna kring eventuella investeringsbehov av vattenreningen gör att man bör införa en ny kontrollstation i byggprocessen; innan första spadtaget tas ska ett tillstånd utfärdas av kommunstyrelsen. Vi vill inte göra partipolitik av vattenproblemen, försäkrade Centerns Nisse Svensson. Jo, det var precis vad det luktade, partipolitik, oppositionen var liksom tvungen att hitta på någon invändning, det var ju trots allt fullmäktige.

Östersund har några expansiva år framför sig, förutom multiarena ska förskolor, äldreboenden och en ny gymnasieby byggas. Den höga investeringstakten pressar de kommunala räkenskaperna, men tanken är förstås att insatsen ska betalas tillbaka på lång sikt. Förra året antog fullmäktige sitt tillväxtprogram där målsättningen är 65 000 invånare år 2020, en ökning med drygt 5 000 personer från i dag. Då går det inte att vila på lagrarna, då måste också de fysiska rummen bli fler och större.

Om fullmäktige var en lugn tillställning var det desto mer dramatiskt i riksdagen. Regeringen åkte i går på sitt första nederlag när oppositionens förslag att banta regeringskansliet – som under Fredrik Reinfeldts ledning blivit 1,1 miljarder dyrare – med 300 miljoner vann en majoritet. Med Sverigedemokraternas röster gick förslaget igenom och det var en mäka irriterad statsminister som efteråt kommenterade omröstningen: ”En julhälsning från Thomas Östros och Jimmie Åkesson till regeringskansliets anställda”, sade Fredrik Reinfeldt.

Ska oppositionen sluta lägga förslag för att de eventuellt kommer att få konsekvenser som borgerligheten inte tycker om? Så fungerar det kanske i Iran, men inte i Sverige.