Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Matlandethuvudstad – en titel som förpliktigar

Östersunds fick nyss utmärkelsen som årets Matlandethuvudstad. Det är något att vara stolt över men som också förpliktigar inför framtiden.

Tidigare i år blev också Östersund utsedd till Creative City of Gastronomy, ett UNESCO:s initiativ som satt oss på världskartan som en gastronomisk region.

Båda dessa utmärkelser understryker och bekräftar Östersunds och Jämtlands höga nivå inom gastronomi och mathantverk.

Det som bidrar till den gastronomiska profilen är att det i regionen finns ett stort antal aktörer och en tradition kring mat med ett kulturlandskap, många entusiastiska, matintresserade människor som skapat ett kluster av lantbrukare, kulinariska entreprenörer och krögare.

Grundförutsättningarna finns i det friska vattnet och luften som ger bra råvaror och en hälsosam produktion av livsmedel från jordbrukssektorn, där stor del av jordbruket odlas enligt ekologiska principer.

Att bli utsedd till huvudstad i matlandet är något att vara stolt över men utnämningen innebär också att Östersund bör vara en motor i det fortsatta arbetet med att utveckla starka varumärken för att bidra till jobb och tillväxt i kombination med upplevelseindustrin.

I Östersund finns ett mångsidigt näringsliv med stark entreprenörsanda och turismen är en del av den kreativa ekonomin.

Turismen är en viktig tillväxtfaktor och i kombination med spännande smakupplevelser finns en utvecklingspotential som kan utvecklas till något mycket större med alla aktörers samsyn.

Utvecklingspotentialen bygger på regionens befintliga naturresurser men också att det finns en samverkan mellan offentlig och privat verksamhet där bara fantasin, och möjligtvis LOU, kan sätta hinder i vägen.

Som kommunpolitiker kan jag vara med och ge förutsättningarna för att kvaliteten på maten och måltidsmiljöerna i skolan och äldreomsorgen förbättras. I Östersund fattade vi ett viktigt beslut för utveckling av äldrematen, när vi som först i landet införde valfrihet på portionsmaten, dvs. man väljer från vilken leverantör man tar sin mat. I skolan finns spännande utvecklingideér att arbeta vidare på där ex empelvis den lokala handlaren kan spela en viktig roll och vara en samarbetspartner i skolans utveckling.

Det finns dock mycket kvar att göra inom det offentliga där upphandlingsformer, kravspecifikationer och områdesindelningar påverkar lokala producenterna och leverantörers möjlighet att växa och utvecklas i samarbete med det offentliga. Resan har bara börjat. Tillsammans skapar vi Sverige – det nya matlandet.

Katarina Nyberg Finn (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel