Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets by i Strömsund – en by som sticker ut

De var först i kommunen med golfbana. De blir först i kommunen med friskola. Företagen tuffar på och i ett skogsbryn vid Lesjön växer en fiskecamp fram som har fått landets stora investerare att börja skramla med sina plånböcker.

Det handlar om Rossön, som blivit Årets by i Strömsunds kommun.

Med en vilja att sticka ut, en uppfinningsdom utöver det vanliga, ett aktivt föreningsliv, duktiga företagare och en vana att ta tag i saker själva. Med dessa ord, och ytterligare några till utser Strömsunds kommun i år Rossön till Årets by 2010.

Pratar man med gemene man och kvinna i Rossön som man möter, verkar valet solklart. Fridfullheten i kombination med en storslagen natur och riktigt fina jakt- och fiskemöjligheter har gjort att de inte ens funderat över att flytta någon annan stans.

– Det är fint här, och normalt och alla är snälla, konstaterar sommarlovslediga Gry Jakobsson, Vilma Persson och Gabriella Bertilsson, och syftar på att här händer inga större konstigheter som gör att de behöver känna sig otrygga. Till hösten börjar de femman och sexan på byns nya friskola och något sug till större orter eller städer har de inte.

97-årige Martin Hjelm har med årens rätt lite mer erfarenhet av att bo i byn. Han flyttade hit på 70-talet för kärlekens skull och har trivts mycket bra.

– Särskilt fisket har jag gillat, säger Martin vid den regelbundna boulematchen som några bybor genomför två gånger i veckan. Nu under sommartid spelar man ute, annars är det sporthallen som gäller.

Strömsunds kommuns näringslivschef Daniel Perfect, som varit med och utsett Årets by, sammanfattar utmärkelsen.

– De har gått samman och agerar nytänkande och har lyckats skapa ett varumärke för Rossön och paketera det på rätt sätt, säger han.

Pål Jansson, reklamman, egenföretagare och ordförande i byns samhälls- och företagarförening är själv en hemvändare som är högst delaktig i byns uppfinningsrikedom. Han vrider och vänder ständigt på olika knep att marknadsföra sin hembygd. Under skärtorsdagen såg han till att byföreningen med samlade krafter stoppade alla påskfirande fjällpendlare och gjorde en pr-kupp som blev vida omtalad.

Steiner Mårtensson är ytterligare en motor i byn. Vid sidan av heltidsjobbet som virkesuppköpare på SCA har han under flera år jobbat målmedvetet med att färdigställa en exklusiv fiskecamp vid Lesjön som nu får storinvesterare att vända nyfikna blickar mot det Ångermanländska samhället.

Vid en tillställning på Grand hotell i Stockholm i maj föll affärsfolket i finkostym för Steiners norrländska charm och historier om orörd vildmark, björnmöten och prisvärd exklusivitet. Och han slog ut stora omtalade turistsatsningar i både Falun, Norrköping och Säfsen, bland annat.

– Först hade jag inte tänkt åka i väg, men så övertalade de mig, säger han på sin breda dialekt.

Och i och med vinsten har nu stora stabila investerare börjat ringa och visa intresse. Förhoppningsvis börjar turisterna komma redan i höst.