Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets björnjakt är slut

Björnjakten i Jämtlands län är nu avlyst då kvoten om 70 björnar är uppfylld.

Annons

På torsdagsmorgonen fanns två björnar kvar att skjuta. Klockan 11.00 meddelande Länsstyrelsen att den första hade knäppts och 14.30 hade även den sista björnen skjutits och Länsstyrelsen avblåste årets björnjakt.

– Årets björnjakt har gått bra det har varit några små missar. Det var en hona som de sen hittade ungar efter men det är sådant som händer varje år, säger Helena Eriksson, enhetschef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Honan med ungar sköts i Härjedalen och Länsstyrelsen upprättade en anmälan om jaktbrott.

– De flesta björnar har skjutits i de områden vi har delat in det också, lite mer i senare områdena i norra delen då, säger Helena Eriksson.

Länet hade inför jakten delats in fyra områden. Område 1A söder om E14 hade tilldelats tio björnar, område 1B 25 björnar, område 2A norr om E14 elva björnar och område 2B 24 björnar.

Redan första jaktdagen den 21 augusti sköts tio björnar och på onsdagen den fjärde september avblåstes jakten i samtliga områden förutom 1A. Där fanns det då två björnar kvar som sedan sköts på torsdagen.

– Björnjakten brukar avslutas under första älgjaktsveckan och det är första älgjaktsveckan nu. I fjol så tog det lite längre tid och då avslutades den under andra älgjaktsveckan, säger Helena Eriksson.

Av de skjutna björnarna har könet på 67 björnar fastställts av SVA och av dem var 30 honor och 37 hanar. Den tyngsta björnen sköts i Åre den 29 augusti och var en hane som vägde 329 kilo. Inför årets jakt uppskattades björnstammen ligga på omkring 700 björnar och länet börjar närma sig förvaltningsmålet på 650 björnar som är satt till 2015.