Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Årets artister är djupare”

/
  • Christer Björkman är nöjd med artisterna i årets Melodifestival,  som han kallar ”djupare” än tidigare.  Foto: Jan Andersson

Melodifestivalens Christer Björkman är ”väldigt nöjd” med årets artister.
Ingen överraskning, men den här är ny:
– Startfältet är djupare än tidigare, säger han.

Annons

Börja rabbla: Pernilla Wahlgren, Salem Al Fakir, Sibel, Dogge Doggelito, Elin Lanto, Anders Ekborg. Och du kan fortsätta rabbla.

Artisterna i Melodifestivalen är många och skillnaden dem emellan är nästan lika stor som antalet tv-tittare. Med schlagerns trollspö kan en svensk-iransk popsångare förvandlas till folkhjälte i Azerbajdzjan eller en deffad actionhjälte från Hollywood bli folkkär programledare.

Melodifestivalens chefsideolog Christer Björkman sammanfattar schlagerns trossats:

– Alla är välkomna till den här tävlingen någon gång i livet.

Tillfrågad om startfältet i årets festival kommer han knappast med några överraskningar.

– Vi är på en så hög nivå nu att kvaliteten är sig lik från år till år. Det är ingen större skillnad där, utan nyheterna blir att vi tar in nya musikstilar och hittar nya artister, säger han.

Som vanligt alltså? Inte riktigt. Christer Björkman har en nyhetsbomb och han släpper den:

– Jag tycker att det finns ett annat djup jämfört med hur det har varit förut. Juryn har varit otroligt noggrann när det gäller texter så att det ska finnas en andemening i det artisterna framför.

Inget ”Boogaloo dansa rock’n’rolla” i år alltså. Och inget ”Som en bang, en boomer, boomerang / Dum de dum-dum de dum de dum-dum”.

– Det är inte bara ord som staplas på varandra och blir en glad text, utan det här handlar faktiskt om... saker... Det är några texter som väldigt, väldigt vackra och så har det inte alltid varit, säger Christer Björkman.

I ljuset av tidigare schlagerhitar som Malena Ernmans fransk-engelska operanummer ”La voix” är det kanske inte världen mest vågade påstående. Men det är ändå upp till bevis för artisterna som inleder årets Melodifestival i Örnsköldsvik på lördag.

Mer läsning

Annons