Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åres politiker är beredda att offra livskvaliteten

Det är en konstig situation som Åre Kommun har hamnat i.

Annons

Efter vindkraftsmötet den 2 juni på Fjällsätra med Eva Hellstrands kommentar att "Oljeutsläppet i Mexikanska gulfen påverkar Åre Kommun att bygga vindkraftsparken i Moskogen", är ju en klassiker.

Oljeutsläppen i Mexikanska gulfen är en globalt katastrof, en kommunal förtroendevald måste i första hand se till kommunens bästa och vindkraftsparken i Moskogen måste kunna klassas som en lokal katastrof. Vårt oppositionsråd uttalande vi är en del av en global energimarknad och vi måste vara med och producera el till Tröndelag. Det intressanta är att Tröndelag omfattar ett oerhört stort antal platser för vindkraft med egenskaper som vida överstiger de bästa områdena i Jämtland men miljöfrågorna prövas betydligt striktare i Norge, samtidigt som lokalbefolkningen har mycket mer att säga till om. Den norska hållningen omfattar även att kraftproducenter måste betala tillbaka mycket omfattande belopp till orten där energin produceras, varför det blir en bättre affär att bygga snurrorna i Sverige och exportera elen till Norge.

Den grundläggande frågan är väl ändå kommunfullmäktiges mandat: Fullmäktige är vald att styra kommunen till kommuninvånarnas bästa, men tyvärr så har såväl kommunalrådets som oppositionsrådets personliga politiska ambitioner på riksnivå fått en betydligt större agenda än kommuninvånarnas. Såväl Hellstrand som Sätherberg vill vara rikspolitiskt korrekta och är därför villiga att offra lokala intressen som livsmiljö, ekoturism och en hållbar utveckling där kommuninvånarna själva kan påverka sitt liv utan det enorma risktagande som översiktsplanen medför.

Måhända har politikers finurligheter gått mig förbi men i mina ögon är det dålig affär för kommunen att ge bort inflytande till ett enda kraftbolag utan att få någonting i gengäld och samtidigt riskera av de absolut största möjligheterna som finns att bygga lokala arbetstillfällen, vilka skulle vara ett bra komplement till den ensidiga näringslivsprofilen som för närvarande till största del består av utförsåkning i Åre by. Efter mötet i Fjällsätra så har diskuterats möjligheterna med Ekoturism med bland annat en professor i Samhällsbyggnad på KTH i Stockholm.

Även han intygar att Södra Årefjällen med vissa riktade satsningar inom ett fåtal år kan skapa förutsättningar till naturnära verksamheter som kan uppnå en betydande omsättning för turism i Åre kommun. På frågan varför inte Ekoturism kan utvecklas i andra områden i kommunen på likartat sätt, så var hans svar klockrent:

"Visst går det, men kommer att ta mycket lång tid. Södra Årefjällen har det som inte andra områden har; infrastruktur i form av bra logistik till och från området, färdig kapacitet i form av hotellanläggningar, stugor och bespisning och en redan befintlig verksamhet som har tagit lång tid att bygga upp". Vårt problem är inte avsaknad av utvecklingsmöjligheter för Södra Årefjällen tvärtom. Vårt problem är att få de förtroendevalda att fatta rätt beslut dvs beslut som gynnar lokalbefolkningen. Att tro att man kan både äta kakan och ha den kvar, är verkligen naivt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel