Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åres hotell- och restaurangutbildning mister riksintaget

Åres hotell- och restaurangutbildning förlorar sitt riksintag. Det står nu helt klart, beslutet kan inte överklagas.

Annons

Som vi tidigare berättat avslog Skolverket Åre kommuns ansökan om att få fortsätta driva Hotell- och restaurangutbildningen vid Åre gymnasieskola i nuvarande form, alltså som ett kombinerat utbildningsprogram för både hotell och restaurang, med riksintag.

Riksintag innebär att elever från hela landet kan söka till utbildningen och få sin hemkommun att betala interkommunal ersättning, eller skolpeng.

I samband med den stora gymnasiereformen har Skolverket gjort en översyn av landets riksintagsutbildningar. I de fall där programmen inte anses tillräckligt unika tas riksintaget bort.

Åres HR-utbildning har nu förlorat sitt riksintag, den ansågs inte unik nog.

För Lena Modigh-Larsson, tillförordnad skolchef, kom det som en chock.

– Vi blev väldigt förvånade, den är ju känd för att ha hög kvalitet och nära samarbete med näringen, säger hon och tillägger att Åre inte var ensam. Samma öde drabbade alla HR-utbildningar som sökte.

Hotell- och restaurangutbildningen är Åre gymnasieskolas största program och har i dag cirka 150 elever. Bara åtta kommer från hemkommunen Åre. Om eleverna utifrån slutar komma för att deras hemkommuner inte längre måste betala skolpengen kan det alltså bli förödande för utbildningen.

Skolverket har också synpunkter på att Åre har en utbildning för både hotell och restaurang. Verket vill att man istället delar upp dem. Den frågan ska tas upp på nästa barn- och utbildningsnämnd den 2 december.

– Då ska vi ansöka om att få bedriva två nya nationella program, ett för hotell och turism och ett för restaurang och livsmedel, förklarar Modigh-Larsson.

•Men det blir inte riksintag för de programmen?

– Nej, riksintaget är borta, det beslutet går inte överklaga, nu får vi göra det bästa vi kan av två nya nationella program och hoppas att många söker sig hit ändå, säger Modigh-Larsson.