Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åres gröna dalar får sina pengar

Föreningen Åres gröna dalar får sitt räntefria lån. Det beslutade ett oenigt kommunfullmäktige i Åre på onsdagskvällen.

Det var det enda ärendet som väckte debatt över huvud taget på årets sista kommunfullmäktige. I övrigt avverkades ärendena på löpande band med berömvärd effektivitet efter att fullmäktigeledamöterna kalasat på en traditionell jultallrik.

Ärendet om ett kommunalt lån till föreningen Åres gröna dalar, som förvaltar Leader i Åreområdet, har varit omdiskuterat från start. Föreningen bad om lånet för att komma ur en ekonomisk knipa orsakad av starkt försenade projektpengar från EU. Vid förra fullmäktigemötet blev det återremiss sedan oppositionen protesterat mot att låna ut pengar till en organisation där flera fullmäktigeledamöter, till och med kommunalråd, sitter i styrelsen.

Hur många blev tydligt när rådet Maria Kjellström (VV), tidigare rådet Eva Hellstrand (C), Mikael Sundman (VV) och Ann-Marie Johansson (S) som på given signal lämnade sina platser. De skulle inte delta i beslutet på grund av jäv.

Oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) var tidigare emot lånet men nöjde sig nu med att yrka på att lånebeloppet sänks från maximalt 750 000 ner till 600 000 kronor plus vissa ändringar i beslutstexten.

Partikollegan Thomas Hägg vek däremot inte en tum från sin tidigare position; för honom var det en principfråga. Han tyckte det luktade svågerpolitik lång väg.

Hur skulle man någonsin kunna neka andra föreningar i samma situation om man sade ja till sina egna?

– Jag tycker det är fel att lämna ut lån till en förening, bankväsendet ska sköta sig självt! dundrade Hägg.

Men majoriteten fann inga skäl att vare sig begränsa eller neka lånet.

– Det gynnar hela kommunen att stödja detta, sade kommunstyrelseordförande Leif Nord (M).

Beslutet klubbades och Åres gröna dalar får sitt lån.