Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenabygget bör flyttas för att bevara orkidé

LT:s avslöjande om den fridlysta orkidén kan få stora konsekvenser för arenabygget. Flera kommunpolitiker anser att det finns andra lämpliga platser för arenan och att orkidén därmed kan bevaras.

I dag berättade LT att planerna på att bygga en stor arena i Östersund har stött på hinder. En växtinventering som gjorts visar att det finns flera exemplar av den fridlysta orkidéarten skogsnyckel inom det område där kommunen planerar att bygga arenan. Ska området exploateras så att det påverkar den fridlysta orkidén så krävs en speciell dispens.

Men en sådan dispens får enligt artskyddsförordningen bara ges om det inte finns andra lämpliga lösningar. Och flera politiker i Östersunds kommunfullmäktige menar att det faktiskt finns andra lämpliga lösningar för arenabygget.

– Vi anser ju att det finns en annan lämplig lösning, säger oppositionsrådet Carina Zetterström (C) och menar främst en alternativ placering av arenan.

Hon och flera andra kommunpolitiker påpekar att det område som nu är aktuellt för arenabygget inte är mer lämpat än de andra alternativ som togs fram under arenautredningen. De båda alternativen var den så kallade slakteritomten och en yta på Stadsdel norr mitt emot skidstadion.

Folkpartisten Mats El Kott tycker även han att arenan kan byggas på ett annat lämpligt ställe. På så sätt skulle orkidéerna bevaras.

– Det skulle vara illa om man försöker bygga där när det finns ett annat område som är lämpat, säger han.

Om en majoritet av kommunpolitikerna står fast vid det nuvarande arenaområdet anser Mats El Kott att det krävs en djupare analys av vilka naturvärden som finns. Han påpekar att den inventering som gjordes bara var inriktad mot växtriket. Enligt hans mening är det inte otroligt att det även finns skyddsvärda djurarter i skogsområdet.

– Innan man börjar bygga där så måste man göra en ordentlig genomgång av området och titta på alla aspekter av naturvärden, säger han.

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) säger att hon inte är förvånad över att det finns fridlysta orkidéer inom det planerade arenaområdet. Däremot förvånas hon över att de ansvariga kommuntjänstemännen inte kände till att det krävdes en dispens för att få exploatera området. Eftersom orkidéer inte är direkt ovanliga i våra skogsmarker så gissar hon att det finns många andra platser där dispenser borde ha sökts.

– Man kan tänka sig att det här inte är det enda stället. Hur ser det ut i Härke eller på Remonthagen där det har byggts och ska byggas, frågar hon sig.

Samtidigt är hon av den åsikten att den gällande placeringen av arenan är den enda lämpliga. Hon anser inte att de andra alternativen är bra.

– Jag står fast vid att det bara finns en lämplig placering av arenan, konstaterar hon.