Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenabeslutet går inte ångra

I morgon kommer kommunfullmäktiges majoritet bestående av Socialdemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartister att driva igenom ett beslut att en ny arena ska byggas i Östersund.

Annons

Det är ingen oenighet om att idrotten behöver nya lokaler, det som är frågan är hur det ska lösas och var dessa lokaler ska ligga för att serva både idrotten och allmänhetens behov av arena bäst.

Vi moderater är övertygade om att en arena för uppträdanden (musik/kultur) bör ligga centralt om den ska kunna locka storpublik.

Det är en av många erfarenheter vi dragit efter att talat med kollegor i hela landet som byggt arenor. I Östersund verkar de rödgröna inte vilja ta till sig erfarenheter man dragit av alla de omkring 20 arenor som byggts de senaste åren i landet.

Vi anser att en sådan stor investering (250 milj kr) måste göras rätt både till utförande och placering, då den påverkar staden och kommunens ekonomi för lång tid framöver. En felinvestering och dålig placering kan inte ångras!

Vi Moderater och Allians för Östersund har begärt mera fakta innan beslut om arena/arenor. Vi har ej fått svar på alla de frågor vi ställt.

Kommunens viktiga ansvar för goda förhållanden för våra barn och äldre är alltid prioritet ett för oss. Därför vill vi att sådana här stora och viktiga beslut tas samtidigt som vi diskuterar kommunens totala ekonomi. På kommunfullmäktige i juni ska kommunens budget för 2011 diskuteras. Då borde även arenanfrågan ha kunnat diskuteras.

Varför denna brådska till beslut? Vi vill väl alla att  besluten blir rätt!?

Vi har lanserat ett förslag om att omgående starta ombyggnation av Odenvallen för bandyns behov av konstfruset inklusive nya omklädningsutrymmen.

Vi vill också snarast se hur man kan bygga till Sporthallen och vilka behov man kan lösa där. Därefter kan man ta en diskussion om hur man ska lösa ishockeyns och curlingens behov. Då ser vi hur behovet av publikkapacitet är och var det kan lösas bäst.

Våra förslag löser idrottens behov och några av dem kommer att ligga väldigt nära centrum eller bostadsområden. Dessutom innebär ett etappbyggande mindre påfrestningar på den kommunala ekonomin.

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet vill nu driva igenom ett beslut om att investera cirka 250 miljoner kr i en arena på en plats där varken behov eller lokalisering är färdigdiskuterat och man gör det trots att man vet att man på kommunfullmäktigemötet den 23 juni kommer att besluta om besparingar. Detta vittnar inte om att man tar framtidsansvar för kommunens ekonomi och medborgarnas bästa.

Man driver hellre en konfrontationspolitik och driver igenom kontroversiella investeringar och tar sedan på andra möten beslut om olika nedskärningar i stället för att se helheten.

Vi moderater och våra vänner i alliansen har föreslagit bland annat satsningar på fritidsgårdar, fler skolsköterskor, fria arbetskläder till personal inom äldrevård och förskolor, större satsningar inom skolan och att bygga fler serviceboenden och vanliga lägenheter för att lätta på bostadsbristen. De flesta av dessa förslag har S, V och MP röstat nej till.

Hellre en stor flott arena en bra bit från centrum som valfläsk till idrotten än en bra kvalitet på äldrevård och skola/dagis.

Vi anser att man först ska satsa på det lagen säger att kommunen ska sköta, skola, förskola och äldrevård och sedan satsa på frivilliga verksamheter som bland annat idrott.

Vi har förslag på hur man kan klara av allt detta men i rätt ordning och att göra det utan att riskera kommunens ekonomi.

De rödgröna beter sig som om de ej vill ta ansvar för kommunens ekonomi efter 19 september – det vill däremot vi och lägger därför fram realistiska och finansierade förslag.

Pär Jönsson (M)

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel