Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årekrögare klarade sig undan med en varning

Krögaren hade konsekvent misskött ekonomin i minst två år och alkoholutredaren ansåg att det var dags att återkalla sprittillståndet. Men Åres sociala nämnd ville ge honom en ny chans och nöjde sig med en varning.

Det var vid förra nämndsammanträdet i februari som Åres socialnämnd skulle ta ställning till om krogen i Åre skulle få behålla sprittillståndet. Som underlag hade de en utredning där alkoholhandläggare Leif Nord radar upp de många tillfällen då krögaren inte betalat in skatter och avgifter i tid.

Det fanns ett 40-tal registrerade betalningsanmärkningar från de senaste två åren. Skulderna har gällt allt från privata leverantörer, byggkostnader och annonser till, trafikförsäkringar, skatter, momsinbetalningar och sociala avgifter.

Kronofogden, som nyligen gjorde ett utmätningsförsök utan att finna något av värde att utmäta, har haft att göra med bolaget i ett tiotal indrivningsärenden för obetalda leverantörsfakturor. De tre som nu återstod uppgick till nära 400 000 kronor.

Ur alkohollagssynpunkt är dock skulderna till det allmänna, alltså skatter och avgifter, viktigast. Enligt lagen kan en tillståndshavares lämplighet ifrågasättas om han inte självmant betalar sådana skulder i tid och inte sköter bokföringen. Det gäller även om den ekonomiska misskötsamheten inte är brottslig.

Därför görs rutinmässiga vandelsprövningar på alla kommunens krogar två gånger om år vilket resulterat i att denne krögare två år i rad fått påminnelser om att skärpa sig. Första gången, i oktober 2008, framkom att bolaget hade betalningsuppmanats fem gånger de senaste 12 månaderna. Nästa gång, i juni 2009, hade de åtta betalningsuppmaningar under perioden och hade även varnats om restföring och blivit restförd tre gånger.

När senaste kollen i november 2009 såg ungefär likadan ut tog Leif Nord utredningen till nämnden. Hans förslag var att tillståndet skulle återkallas. Men argumenten från tillståndshavarens ombud att de höll på att bättra sig övertygade politikerna om att inta en mjukare linje. De beslöt att det räckte med en varning.

– Han redogjorde för att de hade gjort upp avbetalningsplaner och ändrat redovisningsföretag, säger socialnämndens ordförande Daniel Danielsson (C).

LT har förgäves sökt krögaren för en kommentar.

Nämnden tog vid samma tillfälle upp ett likartat ärende där utredaren föreslog återkallelse men nämnden nöjde sig med en varning. Det fallet gällde ett serveringsställe på en mindre ort i kommunen där tillståndshavaren under två år gravt misskött betalningar av skatter och avgifter.