Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årekrogar får ha nattöppet till tre

Socialnämnden säger ja till sex Årekrogar som vill ha öppet en timme längre på storhelger. Men beslutet gäller bara tillfälligt under en prövotid.

De sex krogarna, Werséns, Dahlboms, Wallmans, Åregården/Country, Bygget och Tottebo, hade alla ansökt om att få ha öppet och servera alkohol till klockan tre på natten istället för två, vid sex tillfällen under tre storhelger: nyår, påsk och Valborg.

Skälet som de alla angav var att det skulle göra nattlivet lugnare i Åre eftersom krogarnas stängningstider då skulle variera. Det skulle ge en avtrappning av gäster istället för att alla väller ut samtidigt, vilket skulle ge fördelar, som mindre bråk på byn och lättare att hitta taxi.

Och det ställde Åres socialnämnd i går upp på. Så länge det bara rör sig om tre helger är det okej.

– Vi ger det här på prov, säger nämndordförande Daniel Danielsson (C), som ger två motiveringar till beslutet:

Den ena är att alla remissorgan var för, även polisen. Polisen vill absolut inte ha permanent öppethållande till tre, men kan ställa upp på en prövotid, om man får möjlighet att utvärdera senare och se om våldsbrotten har ökat.

Det andra är att när Gotlands kommun sade nej i ett liknande ärende överklagade krögarna och vann. Det finns alltså ett prejudicerande fall, menar Danielsson, som delegerats beslutsrätt om fler ansökningar skulle följa från andra krogar.

Han tror dock inte att det kommer att bli någon rusning eftersom det kostar 4 000 kronor att ansöka.

Beslutet i socialnämnden var inte enigt, en ledamot, Sune Bengtsson (V) var emot och reserverade sig.