Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åreföretagare reagerar på felaktigt brev

I en namnlista över de företagare som visar sitt stöd för Dählies utbyggnadsplaner i Ullådalen/Rödkullen förekommer istället namn som tvärtom är emot planerna och som inte ens har blivit tillfrågade.

Det har varit en del upprörda känslor i Åre över det brev som cirkulerat i byn under rubriken "Åreföretagare som stöder Dählies utbyggnadsplaner i Ullådalen/Rödkullen". Kända företagarnamn som nämns i brevet har inte ens har blivit tillfrågade om sina åsikter. De är också är tvärtemot vad som uppges, emot den omdiskuterade utbyggnaden i Ullådalen.

Lars Ocklind som driver Ica Åre är en av de företagare som nämns i brevet.

– Jag blev väldigt förvånad över att se mitt namn på listan. Jag har inte blivit tillfrågad. Det verkar som om alla knep är tillåtna när det gäller det här projektet. Och är det lagligt att använda namn utan att fråga? undrar Lars Ocklind.

– Visst, om det är nödvändigt med en utbyggnad av Rödkulleområdet för att få fram fler bäddar inför en VM- eller OS-ansökan, kan jag tänka mig att släppa det. Men jag är absolut emot att man bygger på fjället, Ullådalsutbyggnaden område 4 och 5, säger han.

Tord Tjärnström som tillsammans med hustrun Eva driver Lillåstugan i Åre delar Lars Ocklinds åsikter om Rödkulleutbyggnaden och även hans tankar om utbyggnad av Ullådalen.

– I Rödkulleområdet finns redan liftar och restauranger och en utbyggnad i Ullådalen skulle visserligen gynna oss ekonomiskt, men allt är inte pengar här i världen. En eventuell utbyggnad där förstör tystnaden och fjället, säger han.

Hans Westerlind, vd på mäklarföretaget Bjurfors är en av dem som skrivit brevet.

– Missen blev att något namn var med innan jag fått tag i dem, då det var en förfrågan, om personer var positiva och skulle skriva på. Brevet skulle bli offentligt när påskrifter fanns på samtliga intresserade.

Han berättar att brevet sedan skulle sändas till Åre kommun som underlag.

Hans Westerlind upplever att näringen, precis som honom själv, inte har varit så engagerad i projekten.

– Därför ville jag kolla intresset efter den presentation som 40-50 av oss fick för två veckor sedan. Det mesta som hörts om Rödkulleprojekten har varit negativt och jag ville kolla om fler var positiva med de förändringar och minskningar som skett av tomter och byggrätter.

Brevet blandar svenska och norska, hur kommer det sig?

– Någon del av brevet har nog Dählie skrivit innan det kom till mig, säger Hans Westerlind.

Han påpekar att Tord och Eva Tjärnström, Lars Ocklind och Olle Rohlén nu är borttagna från listan på egen begäran och att flera andra namn kommit till i stället.