Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åreaktuella Ace Wilder vågar bryta mönstret

Tiden i USA har lärt Ace Wilder att gå sina egna vägar.
– Där handlar allt om att synas, säger sångerskan och låtskrivaren som spelar på Bygget på fredag.

Med knallröda byxor och en ovanligt energisk popdänga fick Ace Wilder tv-tittarna att piggna till i Melodifestivalens tredje deltävling i Göteborg. Som tack skickade de henne direkt till finalen. Kläderna som hon hade på sig panikköpte hon i en second hand-affär strax före genrepet. Anledningen var att hon kände att hon inte stack ut tillräckligt i sina befintliga scenkläder.

Historien säger en del om Ace Wilder, eller Alice Gernandt som hon heter. Uppväxten i Florida i USA, där hon bodde fram tills hon var 17 år, gjorde henne bekväm med att sticka ut.

Flytten till Sverige blev lite av en chock.

– Jag hade ingen relation till Sverige och kunde inte språket. Många sade att Sverige var amerikaniserat, men det är en stor skillnad mellan hur man är i USA och i Sverige. När jag skulle börja i gymnasiet sade min mamma att vi skulle köpa nya kläder. "Varför?" undrade jag. "I Sverige måste man anpassa sig mer efter andra, det är jobbigt att sticka ut", svarade hon då.

Ace Wilder valde att fortsätta köra sitt race. När hon började sin karriär som låtskrivare var det många som hade synpunkter på hennes musik, något hon valde att ignorera.

– Min uppväxt har nog fått mig att våga göra saker som är lite annorlunda. I början när jag skrev låtar sade många att "tänk lite mer så". Då tappar jag intresset direkt, jag vill prova nya saker, säger hon.

Låten "Busy doin' nothin'" har hon skrivit med duon Joy och Linnéa Deb. För närvarande ligger den etta bland schlagerbidragen på Spotify, en framgång som Ace Wilder har märkt av.

– Jag var på en Drake-konsert. Jag dansade och skrek "jag älskar dig Drake!". Sedan när vi skulle åka hem så kom det fram en kvinna till mig och berättade att hon brukade stå framför spegeln och dansa till min låt. Jag tänkte "det här är så sjukt!"

Karl Dalén/TT

karl.dalen@tt.se