Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bevara tystnaden i Skäckerfjällen

/

Länsstyrelsen vill införa landningsförbud för flyg inom Skäckerfjällens naturreservat. Nu ska Åres kommunstyrelse ta ställning till om man ska tillstyrka förslaget.

Annons

På kommunens miljökontor har man redan i ett yttrande tagit ställning för ett landningsförbud, med nyttotrafiken undantagen, och på tisdag ska kommunstyrelsen besluta om yttrandet ska antas.

Bakgrunden är att det redan finns starka restriktioner mot snöskotertrafik och terrängkörning i Skäckerfjällen, som är till största delen klassat som A-område enligt terrängkörningslagen.

Däremot finns inget generellt förbud mot flygtrafik i sådana områden.

Att reglera den frågan har regeringen överlåtit på länsstyrelsen, som tycker det flygs alldeles för mycket i Skäckerfjällens naturreservat, speciellt under småviltsjakten.

Länsstyrelsen, vars uttalade miljömål är att flygbuller senast 2010 ska vara försumbart i A-områden, vill därför införa tillståndskrav för att få landa med flyg i området. Syftet är att reglera flygverksamheten så att störningar på naturvårds-, friluftslivs- och rennäringsintressena minimeras.

För Åre kommuns del ligger, påpekar miljökontoret, ett sådant förbud helt i linje med det ställningstagande kommunstyrelsen gjorde i ett yttrande till Miljödepartementet år 2004. Då sade man att Skäckerfjällen bör omfattas av flygtrafikförbud för att bevara tystnaden i området.

Annons