Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ute för att ta bilder – fick hjälpa till i räddningsarbetet

/
  • Det blev för riskfyllt att kunna landa helikoptern uppe på fjället. I stället togs den skadade ner på bår längs bäckravinen. Foto: Patrik Hermansson
  • Flera av de skidåkare som fanns i området där lavinen gick fick rycka in i den sondkedja som skapades för att kunna söka av lavinkäglan efter fler offer. Foto: Patrik Hermansson

Patrik Hermansson och Marcus Olsson var ute på Åreskutan för att fotografera i det vackra vintervädret. I stället fick de ingå i sökandet efter lavinoffer.

Annons

De anlände till Östra ravin minuterna efter att lavinen som drog med tre skidåkare hade rasat ner längs fjällsidan.

– Vi kom till platsen innan den första skotern och sen var vi med och sondade i lavinkäglan, berättar Patrik Hermansson. I det läget var man osäker på om det funnits fler människor i området där lavinen gick. Så därför gick man igenom och sondade från botten till toppen på själva käglan.

De som dragits med i lavinen hade då redan blivit uppgrävda av de som var först på plats, men sökandet efter fler offer fortsatte. Då med hjälp av lavinhundar och en sondkedja där man känner igenom hela lavinkäglan med hjälp av långa pinnar, lavinsonder.

Patrik Hermansson och Marcus Olsson är båda 17 år gamla. I vanliga fall bor de i Stockholm men var uppe i Åre för att fira jul och nyår.

Strax därefter var det dags igen när det gick en lavin i angränsande Västra ravin.

– Den lavinen var större än den första, säger Patrik Hermansson. Den var mycket bredare och gick högt upp på Musberget och ner i Västra.

Personerna som utlöste den andra lavinen hade tur och undgick att dras med ner.

Mer läsning

Annons