Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väg flyttas och ny tunnel kan byggas

/

Stora förändringar väntar för det centrala området i skidområdet Björnen. Bland annat ska Fröåvägen dras om helt. Påverkan på miljön ska nu utredas.

Annons

Det är företaget Skistar som vill göra stora ombyggnader av området kring skidtorget och det centrala skidsystemet i Björnen. Tillsammans med Björnbergets fastighetsförvaltning AB har de lämnat in sina planer för ombyggnaden till samråd.

Anledningen till ombyggnationerna är att företagen vill utveckla området med bland annat handel, service och bostäder.

Samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun beslutade i torsdags att planen som lämnats in ska skickas ut på samråd och att miljöpåverkan i projektet riskerar att bli så stor så att en miljökonsekvensbeskrivning måste göras.

Planerna baseras på den idéskiss som lämnats in till Åre kommun om förändringarna som exploatörerna vill göra.

Till de största förändringarna i planen hör att Fröåvägen ska dras om. Där har man efter att ha beaktat tre olika alternativ valt att presentera ett närmare. I det kommer vägen dras i en sväng västerut runt det nuvarande skidtorget för att sedan passera Vargliften och tillhörande backe genom en tunnel.

Även Skistars servicebyggnader flyttas enligt planen till övre delen av det nuvarande skidtorget. På denna yta planeras också 200-250 lägenheter och bortåt 550 parkeringsplatser under mark. Sammanlagt rör det sig om en byggnadsarea på 5500 kvadratmeter.

Ett nytt skidtorg med barnområde byggs där leden och den mindre grusvägen mot Fröå gruva börjar. Där byggs också en längdåkningscamp enligt samma snitt som den i Östersund.

Även i planområdets norra del, norr om det nya skidtorget, ska det bli parkeringar enligt planen. Här planeras totalt 410 platser med en option på ytterligare utökning med 120 platser.

Tre nya liftar planeras också enligt samrådshandlingarna. Av dessa är två stycken nya stolsliftar, en upp till Förberget och ytterligare en där nuvarande Vargenliften går.

De stora förändringarna som idéskissen föreslår föranleder att en rad utredningar måste göras i samband med planens fortsättning. Däribland vägutredning, bullerutredning, geoteknisk utredning, naturvärdesinventering och den tidigare nämnda miljökonsekvensbeskrivningen.

Läs mer:

4000 bäddar på gång i Västra Björnen

Många vill bygga nytt i Åre

Åre Björnen utan vatten på nyårsafton

Mer läsning

Annons