Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor över tomma vindkraftslöften

/
  • Monica Rolandsson, som leder motståndet i Undersåker mot JP Vinds vindparksplaner i Moskogen, tycker inte det känns bra att Åre kommun antar översiktsplanen för vindkraft när så mycket fortfarande är oklart om Moskogenprojektet.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

I dag ska kommunstyrelsen ta beslut om Åre kommuns kontroversiella vindkraftplan. Samtidigt svallar känslorna upp på nytt i Undersåker där bybor känner sig grundlurade. JP Vinds löfte att lägga ner sina kraftledningsplaner genom byn tycks ha varit tomma ord.

Annons

Den 12 november förra året inbjöd JP Vind markägare och berörda i Undersåker till samrådsmöte för att redogöra för sina vindparksplaner i Moskogen. Mötet kom dock mest att handla om den 130 kilovolts kraftledning JP Vind ville dra förbi Undersåker och Slagsån till Järpströmmen för att transportera strömmen från vindparken till Järpströmmen.

Kritiken från ortsborna var skoningslös.

Efter mötet sade Sweco-konsulten Håkan Lindroth i en tidningsintervju att JP Vind hade övergett planerna på en sådan ledningsdragning på grund av det massiva motståndet.

För Undersåkersborna var det jätteglada nyheter. De hade vunnit en stor delseger.

Trodde de.

Men nu säger både JP Vind och Jämtkraft något annat. De nedlagda planerna som det talats om gäller bara en luftburen ledning. Däremot har man aldrig lovat att helt sluta utreda möjligheten att dra ledningen genom den urgamla kulturbygden förbi Slagsån.

Man har exempelvis inte lovat något när det gäller andra alternativ, som nedgrävda ledningar.

Det är dock väldigt svårt att få klart besked från JP Vind vad de tänker göra. Kontaktpersonen Anders Jönsson hänvisar till Jämtkraft.

– Det är Jämtkraft som ansvarar för att titta på hur vi ansluter vindparken, säger han.

Jämtkrafts Susanne Persson ger också väldigt undvikande svar på LT:s frågor om kraftledningen, var den ska gå, vad det kostar om man gräver ner den och vad det skulle innebära rent praktiskt.

– Vi har inte kommit så långt med det, och det är fortfarande oklarheter. Så vi utreder. Summa summarum är att det finns inget färdigt förslag, säger hon.

Monica Rolandsson är markägare i Slagsån och ledde bybornas motstånd mot Moskogenprojektet och den tillhörande kraftledningen i höstas. Hon samlade bland annat in omkring 175 namnunderskrifter mot projektet och var jätteglad efter nyheten att JP Vind skulle överge ledningsalternativet genom hennes bygd.

Nu känner hon sig grundlurad och vet inte vad hon ska tro.

– Luftburen eller nedgrävd, det är lika illa, vi vill inte ha någon kraftledning här, säger hon.

JP Vind hade också lovat ett nytt samråd på grund av alla missar i första omgången. Men hon har inte hört ett ord från dem sedan förra mötet och är både besviken och uppgiven.

– Vi vet inte vad som händer, vi får ingen information och det blev heller inget nytt samråd som JP Vind lovade, säger hon.

Enligt Anders Jönsson beror det helt enkelt på att man inte har något nytt förslag än.

– Vår ambition var att ha nytt samråd i mars eller april, säger han.

Att Åres politiker ska anta översiktsplanen i dag trots att så mycket fortfarande är oklart om JP Vinds planer tycker Monica Rolandsson känns väldigt oroande.

– Säger kommunen ja till planen, då börjar de ju med kraftledningen direkt, säger hon.

Mer läsning

Annons