Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik 70-åring firas i Åre – Lundsgårdsliften

/
  • Per Mittjas visar en av de fotografier som togs av Nils Thomasson vid liftens invigning i januari 1940. På väg upp         i liften syns alpina mästarinnan May Nilson från Storlien.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Per Mittjas vid huset som utgjorde dalstation för Lundsgårdens skidlinbana 1940.  I dag står det vid Åretunneln inte långt från den ursprungliga platsen, ägs av Skistar och används som teknikhus.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Det var här allt började, säger Per Mittjas, och påminner om att det 1940 fanns 400 meter nedfart i Åre, att jämföra med dagens 10 mil. Bakom honom syns den lilla dalstationen, som i dag ägs av Skistar och används som teknikhus.Foto: Elisabet Rydell-Janson

På trettondagen 1940, för exakt 70 år sedan, fick Sverige sin första skidlift: Lundsgårdens skidlinbana i Åre.

– Det var här allting började, säger Per Mittjas från Åre by- och turistförening som i förrgår trotsade 30-gradig kyla för att uppmärksamma en unik 70-åring.

Annons

Per Mittjas har ett speciellt förhållande till Lundsgårdsliften. Det var nämligen hans egen svärfar, Johan Malmsten, som såg till att den kom till.

– Jag hade förmånen att känna honom och höra honom berätta om det här under 20 års tid, det är jag mycket tacksam för, säger Per Mittjas, som är gift med Johan Malmstens dotter Ann. Han är också aktiv i Åre by och turistförening, som med Åreföretagarna håller i 100-årsfirandet av Bergbanan och Åre som skidort som LT skrev om i julas.

Där ingår Lundsgårdsliftens 70-årsdag som ett första steg.

Familjen Malmsten ägde och drev Lundsgården i Åre. Året var 1938 och sonen Johan, vars jobb var att bära kvinnliga hotellgästers skidor uppför backen om dagarna, fem par skidor åt gången, bestämde sig för att det måste finnas ett bättre sätt.

Samtidigt var striden om gästerna hård i byn och Malmstens var på jakt efter det där lilla mervärdet, det som skulle ge Lundsgården fördel i den konkurrensen.

Så fick Johan höra talas om en fantastisk uppfinning i Holmenkollen: En konstruktion av Oslo-ingenjören Arild Schlyter som kunde frakta både skidor och skidåkare uppför skidbacken. Efterforskningar visade att en sådan fanns att få – för 10000 kronor.

Det var en förmögenhet men med en bankman i släkten gick det få banklån, trots total brist på säkerhet. Liften inhandlades och uppmonteringen påbörjades.

Någonstans vid stolpe två bröt kriget ut. Den stora frågan var, skulle man avbryta eller fortsätta? Anns farmor funderade i 30 sekunder och sade: Vi kör!

Resten är historia, som det brukar heta.

På trettondagen hade planeringsgruppen med Mittjas i spetsen tänkt sig ett festligt 70-årsfirande där de skulle stå med banderoller vid målhanget iklädda nummerlappar och bjuda skidåkare på skumtomtar samtidigt som information om födelsedagsfirandet gick ut i högtalarsystemet.

Men 30 minusgrader satte p för de planerna. I stället blev det en förenklad variant med banderoll på VM8ans dalstation, marschaller och information i högtalarna.

På lördag blir det i alla fall ordentligt 70-årsfirande med stor festmiddag på backrestaurangen Hyddan för alla som vill delta.

Att detta verkligen är något att fira det är Per Mittjas övertygad om, där han står och blickar upp mot Åreskutan och dagens utbyggda skidsystem från Skistarparkeringen vid Åretunneln.

Skälet att vi står på denna plats är det anspråkslösa lilla gula trähuset vid vägkanten. Det ägs i dag av Skistar, som under Åre-VM använde det som optisk kabelcentral.

Men 1940 var det dalstation för Sveriges första linbana.

Per Mittjas sveper ut med handen från huset till Åreskutan:

– Det var här allting började och nu har det blivit allt det här!

Annons