Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga reportar ska informera om EU-höjdarnas arbete

/
  • Sara Patz blev utvald bland hundratals sökande. ”Jag skrev en grej och skickade in. Sedan fick jag ett mejl om att jag blivit antagen”, säger hon. Foto: Håkan Luthman

På EU-toppmötet i Åre kommer tre unga jämtländska tjejer bevaka makthavarna.

– Jag hoppas slippa vara en terrier, säger Sara Patz, en av ungdomarna som kommer jobba som reporter.

Annons

Under våren annonserade organisationen för EU-ordförandeskapet om att man sökte intresserade till sin satsning ”Ung reporter”. Förhoppningen är att få yngre mer intresserade av EU.

Sara Patz skickade in en ansökan och i maj fick hon ett mejl med besked om att hon blir en av tre unga reportrar på plats i Åre.

– Jag är intresserad av statsvetenskap och politik. Därför ville jag se om jag kunde komma med och få träffa ministrar, säger hon.

Till vardags läser Sara Patz samhällsprogrammet på Östersunds gymnasieskola. Nu får hon ansvaret att rapportera om vad som händer på ministermötet.

–Vi kommer att skriva artiklar som kommer läggas upp på hemsidan. Sedan är det också meningen att vi ska göra en teveintervju med någon minister, säger hon.

Vilka tänker du intervjua?

– Främst är det Sveriges ministrar. Men jag är också intresserad av Storbrittaniens och Frankrikes miljö- och energiministrar. De lite större länderna. Jag vill fråga dem (ministrarna, reds anm) om vad de själva tycker om energi och miljö.

Hur har du förberett dig?

– Jag har läst mycket artiklar i lite olika tidningar. Sedan har jag också läst på på ordförandeskapets hemsida (www.se2009.eu). Där har jag läst bakgrundsinformation.

Vad betyder det att ni ska ge ett ungt perspektiv?

– Jag tror att det är att vi ska rapportera för ungdomar. Göra fler ungdomar intresserade. Att det ska vara lite mer lättåtkomligt.

Miljöminister Andreas Carlgren är en av de som Sara Patz planerar att intervjua.

– Miljöfrågorna är avgörande framtidsfrågor som berör och engagerar många unga. När jag och mina ministerkollegor möts i Åre vill vi vara öppna för att uppmuntra det viktiga engagemanget för framtiden. Möjligheten för unga reportrar att skildra mötet är en del av öppenheten, säger han.

Mer läsning

Annons