Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuv hotade med höjd kofot

/
  • Det är andra gången på två år som hotell Fjällsätra drabbas av liknande inbrott. Ägaren misstänker att man på något sätt får tag på koderna till ytterdörren.
  • När Urban Widholm kom ner möttes han av den här synen: uppbrutna dörrar till kontoret. Sedan kom en man ut och hotade honom med en höjd kofot.
Foto: Elisabet Rydell-Janson

Klockan sex på onsdagsmorgonen väcktes Urban Widholm av ett väldigt oväsen på undervåningen på sitt hotell Fjällsätra i Undersåker. Han förstod genast vad som var på gång. ”Inte nu igen”, tänkte han.

Annons

Det var precis som han befarade. Inbrottstjuvar hade tagit sig in på hotellet och brutit sig in på kontoret, rakt under det rum där Urban Widholm låg och sov. När han kom ner var de kvar på kontoret. Han kunde höra dem rumstera där inne.

Widholm sprang fram till den uppbrutna kontorsdörren och skulle just gå in när han plötsligt stod öga mot öga mot en man i 45-årsåldern.

Mannen kom rakt emot honom och hytte hotfullt med en höjd kofot.

– Han skrek. Jag skrek också och backade snabbt ett par meter. Det räddade mig, säger Widholm till LT.

När han backade såg mannen och hans kumpan sin chans att fly. De skar förbi framför honom och sprang ut genom ytterdörren, utan tjuvgodset som blev kvar på kontoret.

– De hade packat min bärbara dator i en påse och lagt den här, säger Widholm och pekar på en stol.

Widholm vill inte ställa upp på bild efter vad som hänt men berätta har han inget emot. Han ger ett mycket lugnt intryck och verkar mer arg än något annat. Han säger att han inte blev direkt rädd även om det var en mycket obehaglig upplevelse att bli hotad.

Han beskriver gärningsmännen som mellan 40-45 år, med svenskt utseende. Men han är inte säker på den saken, han hörde dem aldrig tala, bara skrika.

Det är dessutom andra gången hotellet drabbas av inbrott på drygt ett år. Ett liknande inbrott skedde förra året, med den skillnaden att då var det ingen som såg gärningsmännen.

Han misstänker att de här båda männen trodde att de kunde operera ostört och därför blev väldigt överraskade när han dök upp.

Han hoppas detta är sista gången. För det är verkligen ett jättekonstigt ställe att göra inbrott på.

– Det finns ju inget av värde att ta här. Och här är det inte tomt, här håller vi uppsikt, säger Widholm.

På onsdagseftermiddagen kom polisen och gjorde teknisk undersökning på brottsplatsen.

– Vi var där och tog vittnesmål och säkrade en del spår, säger närpolischef Eva Helin från Järpenpolisen.

Eftersom man inte fann någon åverkan på ytterdörren tror Widholm att tjuvarna kan ha känt till portkoden. Polisen håller inte det för omöjligt och deras råd, både till honom och andra fastighetsägare, är att inte använda kodlås om nätterna.

– Om natten ska man ha vanliga lås, säger Helin.

Polisen är mycket intresserad av att komma i kontakt med eventuella vittnen.

– Det här hände vid 5-6-tiden på morgonen och har man sett någon röra sig kring Fjällsätra eller på byn i Undersåker vid den tidpunkten är det intressant för oss.

– Med tanke på att det var 30 minusgrader och helgdag kan det inte ha varit många ute då, säger Eva Helin.

Annons