Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillstånden för uranletning i länet förlängs

/

De undersökningstillstånd för uran som svenska myndigheten Bergstaten beviljade till bolag som Mawson Energy AB och Continental Precious Minerals Inc för tre år sedan har nu börjat gå ut. Redan har Bergstaten beviljat förlängningar i flera fall.

Annons

I Åre kommun beviljades Mawson Energy förlängd giltighetstid av undersökningstillståndet för Flistjärn 1 inom Njaarke samebys åretruntmarker den 16 december. Och strax före nyår fick även Continental Precious förlängningar i Västanede och i Marby-Svedje.

Enligt bergmästaren Jan-Olof Hedström i Luleå är det enkelt att få förlängning första gången.

Sökanden ska helt enkelt visa att man gjort något, alltså inte bara suttit inaktiv i tre år. Hänsyn tas också till om sökanden förlorat tid på överklagningar.

– Eftersom de första tre åren aldrig leder till så konkreta resultat så har man gjort den här uppdelningen, undersökningar gäller oftast sex år, säger Hedström.

Däremot är det betydligt svårare att få förlängning efter sex år.

– Då krävs särskilda skäl.

Förlängningar ges på ett, två eller tre år.

Vid beslutet tas ingen hänsyn till opinionen mot uranletningarna, hur stark den än är. Enligt Hedström ska berggrunden enligt lag undersökas med sikte på att utvinna mineraler.

– Undersökningar är viktiga ur samhällets synpunkt, förutsatt att de inte skadar miljön, säger han.

Miljöskadeprövning görs av länsstyrelsen. Och hittar man något görs prövning om gruvverksamhet skulle skada miljön.

– De flesta som klagar på våra uranletningstillstånd i Jämtlands län gör det för att de inte vill ha gruvor. De har inte förstått det här, säger Hedström.

Annons