Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till sjukhus efter två laviner i Åre: ”Folk är aningslösa ...”

/
 • Det tog ett par timmar att få ner det skadade lavinoffret från Östra ravin till Fjällgården där ambulansen väntade.
 • Pistörer och fjällräddare kommer ner till Fjällgården med den skadade mannen i pulka. Sjukvårdspersonal såg till att han fick syrgas på nedfärden.Strax efter klockan två kom larm om en ny lavin, denna gång i Västra ravinen. Polishelikoptern lyfte genast för att söka av området från luften.
 • Den skadade mannen togs ner till Fjällgårdsplatån. Där väntade läkare och ambulanspersonal.          Härifrån fördes mannen sedan till sjukhus för vård. Bland annat hade han fått axeln ur led.

Tre skidåkare drogs med i en lavin i Åres Östra ravin vid lunchtid på lördagen. De lyckades gräva fram varandra ur snön men en person var skadad och fick tas till sjukhus. Innan räddningsinsatsen var över kom larm om en ny lavin, denna gång i Västra ravinen.

Annons

Ett massivt pådrag drog i gång när larmet om den första lavinen kom klockan 11:43. Skistar och fjällräddningen mobiliserade hela sin styrka och gav sig upp mot ravinerna. En polishelikopter från Östersund kom med ytterligare hundar och hundförare. Ambulans och polis stod i beredskap vid Fjällgårdsplatån för att ta emot skadade.

Totalt var ett 60-tal personer inblandade i räddningsaktionen.

Insatsledare Nalle Hansson berättar att de tre skidåkarna, två män och en kvinna, som utlöste lavinen hade en väldig tur. Många skyndade till hjälp och alla tre var snabbt framgrävda.

– Värst var det för ena killen som var helt begravd, bara pjäxan stack upp, säger Nalle Hansson.

Räddningsmanskapet fortsatte genomsöka området med hundar och lavinsonder tills man försäkrat sig om att ingen annan begravts i snön.

Den ena mannen var skadad och hade fått axeln ur led. Tanken var först att lyfta ut honom med polishelikoptern men det visade sig för riskfyllt.

I stället tog pistörerna ner honom i pulka genom den tuffa terrängen i Susabäckens ravin till väntande ambulans vid Fjällgården.

Dit nådde man först vid 14:30. Den skadade hade svåra smärtor och fick syrgas på vägen ner.

Under tiden gick en ny lavin, nu i Västra ravinen.

– Det larmet kom 14:03, säger Hansson och tillägger att den lavinen var ungefär lika stor. Den första var 20–30 meter bred och 200 meter lång.

– Men där talade vi med kvinnan som utlöste den och hon var helt säker på att ingen drogs med, säger Nalle Hansson.

Kvinnan var i ett sällskap på fem personer men de övriga hann aldrig börja åka innan snön släppte. Kvinnan hade änglavakt och drogs inte med, men hon blev ordentligt skakad av upplevelsen.

Polishelikoptern lyfte för att undersöka det nya lavinområdet från luften. De var snart förvissade om att inga människor fanns under snön. Insatsen avslutades vid 15-tiden.

Med det väder som varit i Åre, under 20 minusgrader och tidvis mycket hård vind, är det bäddat för lavinfara utanför pistade områden, menar Nalle Hansson. På nyårsdagen var många liftar stängda på grund av vinden.

På lördagen var det vindstilla och Kabinbanan igång igen, vilket gjorde det lätt för folk att nå högzon. Att det åks i pisterna där är naturligtvis okej, menar Hansson. Men offpiståkning är förenat med livsfara på dessa sluttningar med instabila snömassor och stenar under.

– Det gick lyckligt den här gången. Men när vi var där uppe såg vi flera barnfamiljer, med riktigt små barn, 3–5 år, som var ute och åkte i den här farliga terrängen. Då blir man beklämd. Jag förstår inte hur man tänker, att man inte respekterar varningarna.

Efter en stunds tystnad tillägger han:

– I går var vi ute och letade försvunna skoteråkare på Renfjället. Folk är aningslösa!

Annons