Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopavgift för alla

Det går inte längre slippa sopavgiften i Åre kommun, inte ens tillfälligt. Igår beslutade Åres miljö- bygg- och räddningsnämnd att alla fastighetsägare ska betala avgiften solidariskt, även när man inte använder servicen.

Annons

Många fastighetsägare har utnyttjat möjligheten att ansöka om tillfälligt uppehåll från den fasta sopavgiften i Åre kommun. I fjol kom 51 sådana ansökningar in till kommunen och nämnden medgav i regel uppehåll om fastigheten inte skulle bebos eller hyras ut på 12 månader. Fastighetsägaren fick då betala 370 kronor i handläggningsavgift, istället för den fasta avgiften på cirka 560 kronor.

Men miljöförvaltningen såg flera nackdelar. Det har varit svårt att kontrollera sanningshalten i fastighetsägarnas uppgifter. De kunde till exempel ta soporna till återvinningscentralerna istället för att betala full sopavgift.

I går antog nämnden tjänstemännens förslag att avskaffa systemet med tillfälliga uppehåll. Det innebär att alla kommunens fastighetsägare ska solidariskt betala den fasta avgiften, som går till administration, transporter och insamling och även täcker kostnaderna för kommunens fyra återvinningsstationer.

Mer läsning

Annons