Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är dammen i Burvattnet klar – mitt ute i väglöst land

/
  • Det nya dammbygget, sett från Burvattnet. De gamla enkla dammluckorna i trä har ersatts med två, sju meter breda, luckor i rostfritt stål.
  • NCC-anställda Jocke Lindgren och Peter Engelin trivs utmärkt på jobbet långt ute i väglöst land. Nu gör de sin sista vecka – om några dagar är dammbygget klart. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Det nya utskovet. Här ska vattnet forsa ut den dag dammreservoaren blir full och luckorna öppnas.
  • Karta: Kjell Nilsson-Mäki

I Burvattnet vid Svenskådalens naturreservat, långt ute i väglöst land, läggs de sista händerna på ett jättebygge. Här gör byggbolaget NCC förstärkningsarbeten på en damm från 1940-talet. I veckan avslutas jobbet, som sysselsatt ett tiotal man i ett år.

Annons

Burvattnet ligger i nordligaste delen av Åre kommun i ett synnerligen vackert fjällandskap, precis vid porten till Svenskådalens naturreservat.

Orörd natur, brukar det kallas, men det är det egentligen inte, för ett tränat öga finns här otaliga bevis på en samisk närvaro som går många hundratals år tillbaka. I dag håller två samebyar till i området: Njaarke och Jovnevaerie.

Ändå är det en bisarr känsla att vistas i det storslagna fjällandskapet och höra grävare dundra i bakgrunden. Ljudet kommer från Burvattnets sydliga strand där byggbolaget NCC:s anställda gör sina sista dagar på dammbygget.

Ett par husvagnar med kläder på tork utanför skvallrar om att detta både är arbetsplats och tillfälligt hem för de anställda. Jocke Lindgren från Genvalla och Peter Engelin från Mörsil gör sin sista vecka på jobbet. De sitter uppflugna på grävaren.

Här finns inte tillstymmelse till mobiltäckning. Men killarna verkar inte lida någon nöd. Det låter tvärtom som de har sina bästa dagar:

– Vi trivs fantastiskt bra!

Alf Nilsson, affärschef på NCC Construction Sverige AB, förklarar vad arbetet har gått ut på: att förstärka dammen för att öka avbördningskapaciteten.

Det betyder att mer vatten kan passera på mindre tid. Den gamla träkonstruktionen från förr har ersatts med ett betydligt större utskov i betong med luckor i rostfritt stål.

Mer än dubbelt så mycket vatten ska nu kunna passera luckorna på betydligt kortare tid. Dammen ska alltså klara de höga flöden som kan tänkas uppstå vart tusende år.

– Vi har också förnyat erosionsskyddet och förstärkt själva dammen, säger Nilsson.

Eftersom det saknas väg har allt material fraktats upp med pråmar på sjön Mjölkvattnet under den isfria perioden. Vintertid har jobbet legat nere.

Lennart Markland är överingenjör på Vattenregleringsföretagen som beställt bygget.

Enligt honom har allt gått enligt plan, utmaningen har, förutom att bygga i väglöst land, varit att värna den känsliga miljön och inte störa rennäringen.

Hur har det gått?

– Vi får väl stämma av efteråt och se, säger Markland.

Annons