Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyhöga hyror gör det svårt för Årebutiker att överleva

/
  • Icahandlare Lars Ocklind, till vänster, och Åreföretagarnas vd Lars-Börje Bulan Eriksson, tycker det är jättetrist att Peter & Monika tvingas stänga. Men de tror inte på någon butiksdöd i Åre, även om många har det tufft. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Det är inte bara Peter och Monika som haft svårt att överleva i Station Åre. Många hyresgäster är missnöjda, de klagar över orimligt höga hyror och åtminstone ett par har begärt omförhandling med hyresvärden.

Annons

Det kokar i huset. Det säger flera hyresgäster under LT:s rundvandring i Åres stolta shoppingjärnvägsstation. Men frågan är känslig. Kanske har man pågående samtal i någon viktig fråga, eller så vill man försöka omförhandla hyran. Så man vill inte skaka båten för mycket. Men missnöjet är uppenbart. Hyrorna är högre här än i Östersund.

– Det är Stockholmshyror.

Sommaren har visserligen varit bra i år, det intygar både Icahandlare Lars Ocklind, Diös största hyresgäst i stationen, och Åreföretagarnas VD Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, som just kommer ut från ett möte på turistbyrån/biblioteket.

Ändå är en tom butikslokal det första man ser när man kommer in genom huvudentrén. Den har stått tom sedan i vintras, och en jättelik Diös-affisch tycks inte ändra på det.

Både Ocklind och Eriksson tycker det är jättetrist att Peter och Monika måste stänga. Som företagare har paret Åkerstedt skapat sig ett mycket gott rykte i byn - de är omtyckta av alla.

Men de tror inte att det blir någon dominoeffekt i stationen. De tror inte att butiksdöd ska drabba byn. Men visst är det många som har det tufft, särskilt de mindre, de som inte är del av en stor kedja.

Att tillhöra en kedja är förstås ingen garanti. I torghuset, som också är Diös-ägt, har klädbutiken Red Devil utförsäljning. De stänger på söndag och personalen får leta nytt jobb.

Enligt uppgift tas lokalerna över av Red Devil’s ägare, Stadium.

Innekrogen Dahlboms en trappa upp har redan utvidgat ett par gånger, sedan grannar slagit igen. Det tycks vara trenden: små försvinner, stora blir större.

Tillbaka i stationen är leksaksbutiken till salu. Och i Åre kommuns dyraste biblioteksfilial funderar personalen över hur deras framtid ska bli. Minskade lokalytor ingår i kommunens sparplaner, det är bara inte känt när, var och hur, förutom att de antagligen får flytta upp ett plan.

Enligt vad LT erfar har Diös hittills ställt sig kallsinniga till varje försök från hyresgäster att få igenom lättnader för att överleva. Men vi har inte lyckats nå någon ansvarig på Diös för en kommentar.

Mer läsning

Annons