Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skoterturisterna väsnas som en militärmanöver”

Ljudet från skotrar i trakterna vid Ånn har nått nivåer som ger intryck av ”att det periodvis pågår en stor militärmanöver” i området. Den beskrivningen ges till länsstyrelsen från personer bosatta i trakten.
– Utvecklingen är ohållbar, hävdas det.

Annons

I området kring Ånn och en bit västerut är inte skotertrafiken reglerad.

– Någonting måste göras på längre sikt för att det ska bli någon ordning. Vi är många som klagar och så här har det varit ett antal år, säger en person som har uppmärksammat frågan.

– Det viktigaste är att skona natur- och djurlivet och få lite tystnad. Tjäderspel och orrspel är borta på grund av det här.

Den starka ökningen av skotertrafiken knyts till att allt fler norrmän sökt sig till området.

I en skrivelse till länsstyrelsen framhålls att mängden av maskiner med vassa motorer och ljudförstärkare periodvis ger intryck av en stor militärmanöver.

Det påtalas vidare att buskörning förekommer inne i byn samt att åkning också sker på Ånnsjön i fredat fågelområde.

Kontakterna med Åre kommun upplevs inte ha förändrat situationen till det bättre.

– Har man bedömt att det här området inte ska ha några vindkraftverk på grund av störningar tycker jag det är märkligt att man accepterar det här år efter år, säger en person som lyft upp frågan till länsstyrelsen.

Har då länsstyrelsen några möjligheter att ta tag i problemet?

– Ånnsjön är visserligen ett Natura 2000-område och det finns naturvärden där. Men att tänka sig ett naturskydd där vi använder oss av annan reglering än terrängkörningslagen är inte nära förestående, säger Ruben Johansson på länsstyrelsens naturförvaltningsenhet.

Han konstaterar att det är kommunen som kan besluta om reglering av skotertrafiken genom att använda sig av terrängkörningslagen.

– I övrigt när det gäller att skydda naturmiljön vid Ånnsjön så är det länsstyrelsens bord, exempelvis fågelskyddsområdet. Men det är en mycket längre process och mer komplicerad historia än att reglera skotertrafiken, säger Ruben Johansson.

Han kommer förmodligen att skicka över ärendet med kritiken mot fri skoteråkning i Ånn till Åre kommun.

– De har en hel del på gång i Åre kommun när det gäller skotertrafiken. De har gjort en översiktsplan och dom är framåt när det gäller planering av skotertrafik, enligt Ruben Johansson.

När det uppfattas som att det här tar för lång tid är det något som länsstyrelsen i så fall kan trycka på kommunen om att åtgärda?

– I och med att jag skickar över det kan jag skriva att det finns ett behov av att reglera trafiken. Men vi kan aldrig tvinga en kommun att göra någonting egentligen, säger Ruben Johansson.

Mer läsning

Annons