Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar: Saker blir farliga när de används på fel ställen

/
  • Skistar Åres drifts- och säkerhetschef Anders Aspholm säger att säkerheten diskuteras ständigt inom bolaget.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Måste skyddsmadrasserna i skidsystemet vara hala? Frågan har lyfts efter lördagens dödsolycka i Åre där en man i 25-årsåldern kraschade mot ett träd och omkom vid madrassåkning i Stjärnbacken efter stängning.

Annons

Att man inte kan informera nog om hur livsfarligt – och förbjudet – det är att åka på skyddsmadrasser i branta skidpister påminns nu både Skistar Åre och liftanläggningarnas branschorganisation SLAO om efter lördagens tragiska olycka.

En fråga som uppkommer är förstås vad mer som kan göras för att förhindra fler olyckor. Vi frågade Skistar Åres drifts- och säkerhetsansvarige Anders Aspholm:

Kan man byta till glidsäkra madrasser?

Aspholm vill först understryka att skyddsmadrasserna sätts upp i skidområdet för att skydda skidåkande gäster. Så länge de får sitta på plats på stolpar och stöttor är de inget problem.

– Därför väljer vi madrasser utifrån vilket jobb de ska göra. Och då är det lite olika vilken typ av madrasser vi använder. Ibland är de fyrkantiga, ibland runda. Ibland fungerar det med glidsäkra och ibland inte, säger Aspholm och tillägger:

– När vi byter och har möjlighet att byta till glidsäkra, då gör vi det.

Att låsa fast madrasserna skulle gå men är inte så praktiskt eftersom de hanteras nästan dagligen.

– Det är ingenting som sätts upp på hösten och tas ner på våren utan det där jobbar vi med hela tiden eftersom vi vill hålla säkerheten högt i vårt skidområde.

Aspholm tror för övrigt inte att riskerna elimineras helt även om det bara fanns glidsäkra och fastlåsta madrasser i skidsystemet. Vid sådana här tilltag är uppfinningsrikedomen stor.

– Om de inte får loss en madrass hittar de något annat att åka på.Till exempel har det hänt rätt många pulkaolyckor också, säger han.

Sammanfattningsvis säger Aspholm att saker blir farliga när de används på fel ställen. Det finns särskilda områden där man får åka pulka och åkmadrass under ordnade former.

Lördagens olycka hände vid 18.30-tiden, då skidområdet var stängt och nedsläckt och förbjudet att vistas i enligt kommunens ordningsstadga. Mannen ingick i ett sällskap som varit på en restaurang intill backen. På vägen därifrån knöt han upp en skyddsmadrass som de åkte på nedför Stjärnbacken.

Madrasserna går varken styra eller bromsa och kommer snabbt upp i livsfarliga hastigheter. Mannen tappade kontrollen och for in i skogen intill backen där han kraschade mot ett träd och omkom.

Mer läsning

Annons