Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkare utlöste lavin i Bydalen

Fyra skidåkare drog igång en lavin på lördagseftermiddagen i Bydalsfjällen. Men de hade marginalerna på sin sida, ingen hamnade under snön och något räddningspådrag behövde aldrig dras igång.

Annons

Det var klockan ett på eftermiddagen som man på anläggningen fick larm om att en lavin hade gått på en ostsluttning ungefär 150 meter utanför pistat område vid Paradisliften, som går upp mot Hovdehögen.
Enligt Rickard Svedjesten, fjällräddare och säkerhetsansvarig på anläggningen, var den cirka 80 meter bred och 80 meter lång och utlöstes av ett sällskap på fyra personer, en ungdom och tre vuxna, som åkte i ett område med tidigare orörd snö.
– Det har varit västlig vind, det blåste fem till sju sekundmeter här på morgonen och det här var en ostsluttning, säger Svedjesten.
Han berättar vidare att den första skidåkaren hade åkt utan att snön släppt, men när åkare nummer två följde så utlöstes lavinen. Sällskapet hade väldig tur och kom undan med blotta förskräckelsen.  
– Vi var på plats inom några minuter och kunde förhöra fem vittnen och fastställa att ingen hade hamnat under snön. Så vi behövde inte köra något pådrag, säger Svedjesten.
Lavinrisken i Bydalen var på lördagen satt till en tvåa på SLAO:s femgradiga skala, vilket betyder att spontana laviner är osannolika. Men på anläggningen uppmanar man till stor försiktighet vid offpiståkning i lavinterräng och råder folk att läsa vad som står om lavinrisker och vara uppmärksamma på vädrets växlingar.

Mer läsning

Annons